Как да събудим орхидеята и да я накараме да цъфне - 9 лесни правила за целогодишен цъфтеж

loading...

Орхидеите са сред любимите цветя не само заради красотата си, но и заради сравнителната си непретенциозност. Но орхидеята не е истинска украса на дома, когато не цъфти. 

За да ѝ осигурим постоянен цъфтеж , обаче, има определени условия , които трябва да осигурим на любимата си красавица.  Правилната грижа е гарант за пищния цъфтеж.

Как да накараме орхидеята да цъфти?

Просто следвайте тези 9 правила за правилна грижа за орхидеята :

Правило 1: Възрастта е от значение

В зависимост от сорта, орхидеите цъфтят на възраст от година и половина до три години. Ако няма цвят, трябва да се поинтересувате за възрастта на растението: може да е твърде младо, за да цъфти. Възрастта може да се определи от листата. Растението, готово да цъфти, има 5-8 листа, докато младите имат по-малко. Ако орхидеята цъфне, преди да ѝ е дошло време за това, тя може да умре: младо растение най-често не може да се възстанови след ранен цъфтеж.

Правило 2: Грижете се за корените

Корените на орхидеята участват активно в процеса на фотосинтеза. Затова е много важно да им осигурите достатъчно естествена светлина. Това може да се направи, ако орхидеята е засадена не в керамична саксия, а в специална прозрачна, в която има достатъчно дренажни отвори. Това ще позволи на корените да растат без никакви проблеми. По-добре забравете за саксии с гофрирани стени и остри ръбове, защото те могат да повредят корените.

Правило 3: Не местете саксията

Орхидеите не харесват много това. Всяка промяна на осветлението става стресираща за растението, след което то може да спре да расте. Така че, по-добре е да не местите саксията с орхидеята, освен ако не е абсолютно необходимо. И ако няма друг изход, повторете същия тип осветление възможно най-точно. Ако орхидеята ще цъфти, по-добре изобщо да не я местите.

Правило 4: Светлината е животът на растението

Орхидеите са много взискателни към светлината. Желателно е да се поставят на слънчевата страна. Също така е желателно растението да не е било на сянка през цялото денонощие. Невинаги е възможно да се изпълнят тези условия, затова е по-добре да използвате фитолампи, които ще осигурят светлина на орхидеята, но няма да пресушават въздуха около цветето и да го прегряват.

Това е особено важно, ако орхидеята ще цъфти през зимата или есента. През този период дневните часове са много кратки, така че естествената светлина не е достатъчна. Фитолампата няма да позволи цветето да изсъхне или да спре да се развива. Ако нямате възможност да осветите цялото растение, можете да осветите поне върха на цветоноса.

Правило 5: Правилно поливане

Поливането на орхидеи има свои собствени особености. За да се предотврати загниване на корените, е необходимо да ги поливате, когато субстратът напълно изсъхне - тоест приблизително веднъж на всеки 10-12 дни. Поливането не зависи от възрастта на растението и времето на годината, но трябва да запомните, че когато орхидеята е цъфнала, трябва да я поливате веднъж месечно. Това се дължи на факта, че в естествени условия семената на орхидеята трябва да узряват и да се разпространяват на разстояние от няколко километра. И това е възможно само при сухо време. Ако създадете условия на вашата орхидея, близки до естествените, и спрете поливането, тя ще цъфти по-често.

Също така не забравяйте, че растението трябва да се полива по-често преди цъфтежа и по време на периода на цъфтеж.

Правило 6: Големите температурни спадове причиняват увреждане на орхидеите

Орхидеите не обичат спада на температурата. Те цъфтят добре в случай, че нощната температура се различава от дневната температура с не повече от 4-6 градуса. В топлия сезон цветето може да стои на балкона, където самата природа ще му осигури комфортна температура. А когато застудее, е по-добре да го поставите близо до радиатора.

Стаята, в която се намира орхидеята, трябва да бъде проветряване, но не трябва да се забравя, че екзотичната красавица не понася течения.

Правило 7: Изберете правилната тор

За по-добро развитие и цъфтеж орхидеята се нуждае от торене. Торовете от халиф и фосфор са идеални за това. Благодарение на тях цветните пъпки се появяват по-бързо, а цветята стават по-здрави и устойчиви. Добавките на базата на азот не трябва да се използват за орхидеи: това спира развитието на цветоносите.

Правило 8: Наблюдавайте влажността на въздуха

Много важен момент при отглеждането на орхидеи е достатъчно влага. Това растение не обича сух въздух. Поради него развитието може да спре, цветовете изсъхват, както и неразцъфналите пъпки. Оптималната влажност на въздуха е 60%. За да постигнете това, трябва да поставите чинийка с вода близо до цветето, а в горещите дни просто да го напръскате. 

Правило 9: Стресът помага да цъфне

Понякога, дори ако всички горни условия са налице, се случва растението да не иска да цъфти. Парадоксално, но причината за това може да е в твърде комфортните условия. В такъв момент орхидеята насочва цялата си сила към растежа на листата. За да се преборите, трябва да създадете на орхидеята временен стрес. Можете да я поставите в хладно помещение или да ѝ давате по-малко вода. По този начин можете бързо да стимулирате цъфтежа. Но с този начин не бива да се злоупотребява!

източник: "За жената"
 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби