Не е за вярване! Над 20 български фирми са сред гигантите в Европа

loading...

 

Двадесет български компании са сред топ 500 на най-големите в Централна и Източна Европа, показва новата класация на Coface, пише Труд бг. Тази година българските фирми в класацията са с 3 повече от миналата, което е рекорд за нашата страна.

Показателят нарежда България на 7-о място по брой фирми в Централна и Източна Европа в топ 500. Най-добре представящата се българска фирма е държавната „Български енергиен холдинг”, която е класирана на 31-ва позиция с 3,542 млрд. евро оборот за 2018 г.

Следват я „Лукойл Нефтохим Бургас” – на 38-о място, „Аурубис” България – на 48-о и „Лукойл България” – на 99-о място. Сред най-големите попадат още „Хювепроджект” и БТК, както и държавните „Булгаргаз”, Националната електрическа компания и АЕЦ „Козлодуй”.

Общият оборот на 20-те български компании достига 21,585 млрд. евро, а нетната им печалба е 195 милиона евро.

Оценката на Coface за България е стабилна – А4. Лидер в класацията остава PKN Orlen, следвана от чешката Skoda Auto, мултинационалната нефтена и газова компания – MOL в Унгария и полската компания за търговия на дребно Jeronimo Polska. Според класацията общият оборот на топ 500-те компании се е увеличил с 9,6% до 698 милиарда евро.

Докато 394 фирми или близо 79 на сто отбелязват ръст на приходите, а само 21% отчитат спад или са без промяна. Средният оборот нараства до 1,396 млрд. евро в сравнение с 1,274 млрд. евро за миналата година.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби