Велислава Дърева направи скандално изказване: Страх завладява Бойко Борисов преди изборите

loading...

 

Оказва се, че свободата на словото в България зависи от един властник, от неговото настроение в момента, от неговите страхове. Това е недопустимо. Не може от това да зависи свободата на словото. Това коментира в интервю за БНР журналистът Велислава Дърева, пише новини.бг.

В Конституцията категорично е записано – основни права на българските граждани са свобода на словото, свобода на съвестта, свобода на убежденията, на възгледите, също така право на свободно сдружаване. За мен БНР винаги е било символ, защото си е извоювало авторитета на свободна медия, на свободна територия. Винаги когато има подобни истории (те не се случват за първи път), това винаги дълбоко ме е притеснявало. Да посегнеш на един журналист, който е изразил своята критична позиция, заради това да свалиш този колега от ефир, това е абсолютна репресия срещу свободното слово, изказа мнение тя по случая "Силвия Великова".

Другото притеснително е назначаването на двойник/дубльор/контрольор на това, което ще говори Силвия, подчерта Дърева и предупреди: "Искам да напомня на ръководството на БНР, че в природата обикновено двойниците на нормалните гъби са отровни. Двойникът е отровен по принцип".  

Години наред една свободна медия, като Радиото, живее в някакво дежавю, добави мнението си журналистът Весислава Антонова.

Години наред живеем в една фасадна демокрация. През тази седмица и предишната от тази фасада започнаха да падат парчета, да се олющват големи парчета от нея. Когато няма журналисти, които да са свободни да изразят гледната си точка, когато имаш редактори и продуценти в предаванията, чиято основна задача е да осъществят този плурализъм, канейки гости с противоположна позиция и мнение, значи някой не си върши работата. Не мога да разбера защо конкретният журналист трябва да е виновен, заяви Антонова.

Фактът, че премиерът се намесва, означава, че независимият по закон регулатор не си е свършил работата, изказа мнение Антонова и добави: "Институциите не работят и затова премиерът трябва да се притичва постоянно да потушава всякакъв скандал".

В тази връзка Велислава Дърева отбеляза: "Напоследък Бойко Борисов непрекъснато се разграничава от действията на своите подставени лица, защото това са негови подставени лица. Това говори, че е силно притеснен. Очевидно някакъв страх започва да владее българския премиер".

Весислава Антонова изрази надежда, че няма да остане безнаказано това посегателство върху свободата на словото. Винаги властта, докато дава бюджетите на обществените медии, ще се опитва да се саморазправя с тях, изказа мнение тя.

Ако погледнем на СЕМ не през закона и правомощията, които има, а го погледнем през неговия състав, ще разберем, че просто той наистина съществува безсмислено, каза още Антонова. По думите ѝ неколкократно сме свидетели на грешки на регулатора.  

Велислава Дърева коментира и шпионския скандал от миналата седмица. Според нея това е било "откровена репресия": "Политически възгледи, които са гарантирани от Конституцията, бяха признати за легитимни чрез репресия на интелектуалци".

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби