Д-р Калина Стоянова, д.м.: Чревните паразитози в детска възраст са чести, вземете спешни мерки

loading...

 

Въпреки че чревните паразитози протичат леко, а в много случаи и безсимптомно, ако не се лекуват продължително време, могат да доведат до сериозни усложнения, пише zdrave.to.

Това каза в интервю за в. “Доктор” д-р Калина Стоянова, д.м. - главен асистент към катедра “Инфекциозни болести, паразитология и дерматовенерология” на Медицински университет “Проф. Д-р Параскев Стоянов” - гр. Варна. Д-р Стоянова е член на експертния съвет по “Медицинска паразитология” към Министерството на здравеопазването.

- Д-р Стоянова, кои са най-честите паразитни заболявания в детска възраст и как става заразяването с тях?

- Чревните паразитози засягат всички възрасти, но някои техни особености благоприятстват по-широкото им разпространение в детската възраст. Най-честата хелминтоза при децата е ентеробиозата, причинителите на която у нас са познати под името “острици”.

Ентеробиозата е широко разпространена по всички краища на света, включително и сред децата в добре развитите държавни. В някои части на България има риск от заразяване и с т.нар. геохелминтози - аскаридоза и трихоцефалоза. При тях яйцата се развиват в почвата при определения условия на средата.

Въпреки че за последните години тези две паразитози са значително ограничени, те все още представляват сериозен проблем в ендемичните региони и особено сред децата, настанени в различни социални институции - домове за деца, лишени от родителска грижа; за деца с ментални проблеми и други.

В тази рискова група се среща и най-честата тенидиоза в детската възраст - хименолепидозата, която се причинява от т.нар. тения джудже. Висока заболяемост в детската възраст е характерна и за чревните протозойни инвазии - гиардиаза, бластоцистоза и криптоспоридиоза.

- А какви са причините за това по-широко разпространение и съответно по-висока заболяемост при децата?

- Причина за по-широкото разпространение на чревните паразитози при децата е общият и многокомпонентен фекално-орален път на предаване. Този начин на предаване може да се осъществи при директен контакт с болен или заразен човек, което най-често става в рамките на семейството и най-близкото обкръжение на децата - различните детски колективи (ясли, градини училища)

. Заразяването се осъществява и при контакта с различни замърсени предмети. В тази възраст това най-често са играчките, приборите за хранене, общи тоалетни принадлежности и други. 

Контактно-битовият път на предаване е особено характерен в детската възраст поради недостатъчно развитите лични хигиенни навици. Те често поставят ръцете си и различни предмети в устата си, пълзят, ходят и пипат на всевъзможни места.

Затова един от механизмите за предпазване е грижата на родителите за добрата хигиена на малчуганите. Често в детска възраст заразяването както с чревни паразитози, така и други по-тежки паразитни заболявания като кучешка тения или токсокароза, може да се случи при игрите навън и неизбежния контакт със замърсена почва или пясък.

Другият начин на заразяване е свързан с недоброто измиване на плодовете и зеленчуците, особено тези, които се отглеждат близко до земята - листните зеленчуци (различни салати, зелен лук, свежи подправки) и дребните, трудни за почистване плодове (ягоди, къпини, малини). И не на последно място заразяването, особено при протозойните инвазии, се случва по воден път на предаване 

Затова е добре да се пие само вода, предназначена за питейни цели (водопроводна, бутилирана). Много е важно да се внимава при пътуване, туризъм и къпане и плуване в различни естествени и изкуствени водни басейни.

- Д-р Стоянова, каква е клиничната картина на най-честите чревни паразитози при децата? 

- Клиничната картина на чревните паразитози дори и в детска възраст е сравнително лека, но може да включва широк спектър от различни симптоми, като поради тази причина заболяванията остават дълго време неразпознати. Обикновено започват след сравнително кратък инкубационен период - от 2-3 дни до 1-2 седмици.

В някои случаи, особено при кърмачетата и най-малките деца, инвазията може да протече остро, с гадене, с повръщане, неколкодневна диария и белези на интоксикация. Тези симптоми са по-характерни за чревните протозойни инвазии - гиардиазата и криптоспоридиозата.

Но въпреки че като цяло симптомите са по-леки в сравнение с вирусните и бактериалните остри диарии, тук е характерно едно по-продължително протичане. В тази ранна възраст диарийните епизоди, продължаващи повече от седмица, представляват сериозен риск за дехидратация, като в някои случаи може да се наложи болнично лечение.

Други оплаквания при чревните паразитози могат да включват различни по интензивност болки в коремната област, промяна в апетита, повишено слюноотделяне, скърцане със зъби, редуване на периоди с диария и запек и други. В повечето случаи симптомите са нехарактерни и могат да останат дълго време незабелязани от родителите.

Може би най-разпознаваемият симптом е сърбежът в областта на ануса, но той е характерен основно за ентеробиозата и се предизвиква от специфична част от жизнения цикъл на паразита. Женските острици, обикновено нощно време, излизат през ануса и снасят хиляди микроскопични яйца в перианалните гънки.

Това води до сърбеж и разчесване, при което яйцата попадат по ръцете и в поднокътните пространства на опаразитеното дете. Оттам пък лесно се замърсяват заобикалящите предмети - дрехи, играчки и други.

Това благоприятства и възможността за повторно или т.нар. самоопаразитяване при лапане и смучене на пръстите, гризане на ноктите и други. 

- Казахте, че като цяло чревните паразитози протичат леко, но въпреки това могат ли да предизвикат сериозни усложнения?

- Въпреки че като цяло чревните паразитози протичат леко, а в много случаи дори безсимптомно, да, нелекувани продължително време, особено в детска възраст, могат да доведат до сериозни усложнения.

Като например хронична диария със симптоми на малабсорбция на различни хранителни вещества (захари, мазнини, мастноразтворими витамини). Това води до отслабване на тегло,  задръжка във физическото, а оттам в психическото развитие в детска възраст.

Хроничните болки и недоспиването, причинено от перианалния сърбеж, могат например да доведат до промяна на поведението на детето - то става по-раздразнително, което понякога се проявява и като агресия; или пък разконцентрирано и невнимателно, а това от своя страна може да доведе до несправяне с учебния материал в предучилищна и училищна възраст.

В някои случаи могат да се провокират и някои по-сериозни състояния като нощно напикаване и нощни страхове.

- Д-р Стоянова, вече започнаха сезонните профилактични изследвания за чревни паразити, които се изискват при приемането на децата в детските градини и ясли. Или пък ако са отсъствали по-дълго време от тези колективи. Как оценявате ефективността на тази система? 

- Искам да подчертая, че системата от профилактични изследвания за чревни паразити в детската възраст, която съществува в нашата страна, е изключително ефективна. Тя позволява да се открият голям процент от децата с чревни паразитози, които, както споменах по-горе, по принцип протичат леко или безсимптомно.

Така заболелите се лекуват преди постъпването или завръщането им в детските заведения и по този начин се ограничава изключително лесното разпространение на чревните паразити в организираните колективи. Като доказателство за това мое твърдение мога да сравня екстензитета на разпространение на най-честата паразитоза - ентеробиозата у нас и в останалата част на Европа.

Изследвания от множество европейски държави (Великобритания, Германия, Норвегия, Италия, Чехия и други) посочват данни за засягане на 10%, а в някои случаи и над 20% от изследваните деца в предучилищна и ранна училищна възраст. В България този показател е доста по-нисък - общият относителен дял на ентеробиозата за страната е близък до 1% именно благодарение на системата за профилактика.

Разбира се, по-висока честота откриваме сред децата в детските колективи, където ентеробиозата през 2018 година е обхващала 2,1% от изследваните. Въпреки това положително сравнение съм длъжна да отбележа, че през последните години се наблюдава една тревожна и стабилна тенденция на нарастване на честотата на ентеробиозата у нас.

Относителният дял на заболяването се е повишил двукратно - от 0,75% за 2013 г. до 1,45% за 2018 г. Това налага да се засилят мерките за профилактиката и контрола както в детските ясли и градини, така и сред най-често засегнатите - децата между 7 и 11-12-годишна възраст, където заразеността надхвърля 5%

Причините за този изключително висок резултат са лесно обясними - в ранна училищна възраст заболяването се разпространява по контактен път също толкова лесно, колкото и при по-малките деца. Но при учениците липсват регламентирани профилактични изследвания и засегнатите деца могат дълго време да останат неоткрити и съответно - нелекувани. 

- Какво ще кажете като обобщение на тази тема и в заключение?

- Чревните паразитози при децата въпреки че са леки като протичане са често явление. Поради тази причина е добре да обърнем сериозно внимание върху правилното изграждане на хигиенните навици в детската и училищната възраст.

За тази цел е необходимо да се организират повече здравно-просветни мероприятия както сред децата и техните родители, така и сред персонала, работещ на всички нива в системата за организирано отглеждане и обучение.

По-широката информираност относно симптомите и протичането на чревните паразитози ще ги направи лесно разпознаваеми, а познаването и прилагането на методите за превенция и профилактика ще увеличи тяхната ефективност.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби