България е потресена! Авджии излязоха на лов и намериха 15 обезглавени трупа край Шумен

loading...

 

Труповете на най-малко 15-16 диви прасета са били открити от ловци по време на неделния лов в района на община Върбица в Шуменско, съобщава "Монитор". На място още в неделя вечерта са пристигнали представители на БАБХ, РЗИ, Областната управа и полиция, пише блиц.

Районът е отцепен. Находката "изплувала" при откриването на сезона в ловището на Върбица. През последните седмици майстори на пушката коментираха, че заради дългото отсъствие на ловците из горите, сега може да ги чакат изненади и прогнозите им се сбъднали. Излезлите на излет се натъкнали на множество умрели глигани, като повече от половината от тях били във фаза на разложение. Симптоматиката и масовостта давали основание да се мисли, че става въпрос за свинска чума.

"Късно вчера ни подадоха сигнал, посетихме района, има наистина умрели прасета, днес ще бъде извършено повторно претърсване на района и ще бъдат взети проби от намерените животни за да се установи наличието на вируса на АЧС - коментира в понеделник сутринта Тервел Стефанов." - ловен експерт в СИДП. На 6 август т. г . при обход на горските територии служители на ДГС "Върбица" бяха намерили полуразложено прасе в местността "Елешница", на 10 километра от с. Бяла река.

Ден по-късно била изпратена проба за изследване, а Националната референтна лаборатория оповести положителен резултат за вируса на Африканската чума по свинете, а районът към "Елешница" беше блокиран. Тогава бяха затворени и туристическите пътеки, а в гората бяха поставени и камери за денонощен контрол на трафика на хора.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби