Толкова кошмарно лято Варна не е имала в историята си, много хора оставиха животите си в морето

loading...

 

Най-тежкият летен сезон откъм травматизъм и инциденти по варненските плажове отчете управителят на ДКЦ 1 "Св. Климентина" д-р Иван Иванов пред за Varna24.bg. Екипите на здравното заведение се грижат от години за медицинското обезпечаване на плажовете във Варна и курортите. Според тъжната статистика за изминалия сезон, шестима човека са намерили смъртта си на плажа. Трима от тях са удавници, а останалите трима са били покосени от инфаркт, пише блиц.

Комбинацията от високи температури и бурно море е само една от причините, довели до фаталните последствия. Медиците често били викани по спешност не само за плажуващите, а и за колабирали млади хора, работещи дълги часове в жегата по крайбрежните заведения. "От 15 години ДКЦ1 "Св. Климентина" обслужва цялата плажна ивица от "Златни пясъци" до "Аспарухово". И тази година успяхме да създадем екипи, да покрием плажната зона от 15 май до 30 септември. Сезонът беше много труден, защото имаше много инциденти. Въпреки, че туристите бяха малко, инцидентите бяха сериозни. Не искам да коментирам дали недисциплинираните туристи са били пияни или са употребили наркотици.

Сред най-тежките инциденти беше този с масово давене на плажа на Кабакум, където спасявахме едновременно трима души. Имаше сериозен инцидент на Южния плаж, друг на Втора буна. Знаете, че буните са неохраняеми зони. Там група младежи скачаха и си нараниха главите и други части на тялото. Имаше проблеми жестоки, но Спешна помощ също бързо реагира и откараха младежите. Всички инциденти се случиха при червен флаг, когато е забранено къпането в морето. Не можем да правим разлика между български и чуждестранни туристи. На "Златни пясъци" нямаше толкова сериозни инциденти.

След Илинден течението знаете става по-силно, тогава имаше проблеми, но не и сериозни случаи. На "Св Св. Константин и Елена" също нямаше тежко пострадали, с изключение на един случай при който плажуващият 80-годишен старец стана да влиза в морето, падна и почина на плажа. Имахме още два подобни инцидента. Двама младежи на по 25-30 години, единият на плажа на Кабакум, а другия близо до трета буна, получиха сърдечни проблеми с фатален край.

Все още туристите, които отиват на плажа не са подготвени. Табели има на три езика, които указват флаговете. Преди време имахме срещи с туроператори, които да дават препоръки на туристите, които отиват на плажа. И трите инцидента със смъртен изход от удавяне са по време на червен забранителен флаг. Единият случай е на Южният плаж, където успяха да спасят момче, но не и момичето влязло с него в бурното море и то бе извадено на следващия ден чак. Вторият случай с фатален край на втора буна, където спасителите влизаха да вадят деца и мъже, но също завърши за един мъж с фатален край. Третият фатален инцидент е с румънски турист на Кабакум на неохраняема зона. Имаше случаи, при които плажуващи попадаха в дънни ями при жълт и зелен флаг, но всички завършиха добре. Въпреки апелът ни да не се влиза при червен флаг или с надуваеми предмети при жълт флаг, хората не спазваха правилата", коментира д-р Иванов.

Той сподели, че агресия срещу медиците на плажа не е имало това лято, но често спасителите са били обект на такава агресия. Имало дори куриозен случай на "Златни пясъци", при който жена, спасена от удавяне, подала жалба в полицията, че насила е извадена от морето. Д-р Иванов препоръча на бременни жени, хора със сърдечни проблеми или малки деца да посещават плажа в определени часове, когато жегата не е толкова убийствена и всички да посещават плажа в охраняемите зони. Според него не е желателно вече да се влиза в морето, защото температурите на въздуха и морската вода са доста ниски. Разходките край морската шир обаче имала доста благоприятно въздействие за емоционалния комфорт на хората.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби