Какво не им е наред на американските къщи

loading...

 

Отстрани американските апартаменти и вили изглеждат много уютни, просторни и удобни. Но в допълнение към очевидните предимства, тези сгради са  изпълнени с много „странности“.

Типичните американски домове и апартаменти са много различни от нашите. Освен това българите, които емигрират, не могат да свикнат с някои местни особености дори след дълги години живот в Съединените щати. Например някои не са готови да се примирят с липсата на тавански полилеи.

Други се оплакват от малката дебелина на стените и крехкостта на къщите. И други отказват да използват американска санитарна техника.

Говорим за някои  характеристики на домакинството, които отличават типичните американски жилища от българските.

Липса на централно отопление

Централното отопление е безпрецедентен лукс за САЩ. И това въпреки факта, че именно американците първи го тестваха. Жилищните сгради тук са оборудвани със собствени котелни, а частните къщи се „затоплят“ от климатици, камини, тавански електрически табла и газови въздушни отоплители.

Сравнително мекият климат в повечето части на страната позволява на американците да се справят без скъпо централно отопление и да използват рационално енергийните ресурси. Температурата в домовете обикновено не надвишава 18-20 градуса.

Между другото, и тук няма централизирано снабдяване с топла вода. Водата се нагрява в електрически или газови котли и това продължава 10-15 минути.

Обувки вместо чехли

Както в някои други страни, в САЩ се счита за нормално да се разхождате из къщата с уличните си  обувки. Трудно е да намерим толкова познати за нас чехли или училищна „смяна“. Това е защото хората нямат почти никакъв контакт с източници на мръсотия.

Жителите на малките градове се придвижват с лична кола или такси (една от вратите в къщата обикновено води директно до гаража). А в мегаполисите има добре проектирана дренажна система. В допълнение, тротоарите и пътищата редовно се почистват с екологично чисти препарати.

Американците свалят уличните обувки само когато отиват под душа.

Къщи без коридор

Повечето американски домове имат солидна площ. Има място за няколко спални, бани и просторни съблекални. Но американците не разпознават зали и коридори близо до входната врата, както са познати на европейците. Вместо традиционно антре, къщите имат хол с трапезария и стълбище, водещо към втория етаж.

Според местните жители, на входа на къщата е достатъчно да поставите просторен рафт за обувки и гардероб за връхни дрехи. Между другото, те предпочитат стилен и практичен вграден гардероб - вградени системи за съхранение.

Прозорци на нивото на улицата

Изглежда, че жителите на САЩ изобщо не се притесняват от факта, че минувачите могат да наблюдават живота им откъм улицата. На прозорците тук трудно можете да намерите тюл или завеси.

И ако те все още висят в къщата, те изпълняват изключително декоративна функция. За да се скриете от ярко слънце, пластмасовите щори са достатъчни за хората. Друга особеност на американския живот са еднослойните прозорци с различен дизайн.

Рамките тук не се отварят широко, а се издигат нагоре. В допълнение, те нямат изпъкнали дръжки. От една страна, спестява място, а прозорците не се тряскат от вятъра. От друга страна, те се мият по-трудно. И ако искате да погледнете отвън, трябва да залепите главата си между крилата.

Тънки стени от шперплат

Прозорците в американските домове нямат первази на прозореца. Следователно, да поставите няколко саксии с цветя до прозореца, дори и с голямо желание, няма да стане. Това се дължи на малката дебелина на стената: като правило тя не надвишава 20-30 см.

Повечето от къщичките са изградени от шперплат и дъски, между които е положен изолатор. Вътре стените са покрити с гипсокартон и покрити с текстурирана мазилка, заместваща тапета. Такива жилища са по-евтини, а строителството е няколко пъти по-бързо - сглобява се като конструктор.

Вилите от рамка от шперплат не могат да бъдат наречени трайни. Средният им живот е 30-40 години. Друг неприятен фактор е високата чуваемост. От друга страна, такива къщи са по-безопасни по време на урагани и земетресения.

Комбинирана вана и тоалетна

Американските туристи, които идват в Европа, обикновено са объркани от отделните бани. Банята им винаги включва три основни компонента: тоалетна, умивалник и вана (душ). В големите частни къщи обикновено има няколко бани. А в американските бани е обичайно да се съхранява лекарство.

В същото време те никога не поставят пералня там. Ако къщата е многоетажна, в мазето има общо перално помещение. Всяко измиване струва 3-4 долара. Там са инсталирани и големи електрически сушилни за дрехи - американците не разпознават машини с вградено сушене. В частни къщи цялото това оборудване се намира в мазето.

Tags:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби