Ексклузивно! ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

loading...

 

ДПС разкри заговор между БСП и ГЕРБ за партийната субсидия. Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП, обяви лидерът Мустафа Карадайъ, пише news.bg.

Припомняме, социалистите искат осем лева субсидия на действителен глас.

Той припомни позицията на партията, че ако има субсидия , тя трябва да гарантира финансирането на политическите партии, които са парламентарно представени.

ДПС неведнъж е настоявала за дебат по темата, след като стана ясно, че формациите не могат да изхарчат цялата финансова помощ, която им дава държавата. За някои от тези партии обаче ситуацията е по-различна и при един лев субсидия те не могат да финансират дейността си. Затова формацията искаше частно финансиране при ясни и прозрачни правила.

Карадайъ отново изтъкна, че един лев субсидия е популистки ход. Когато мина единия лев субсидия шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че това е временна мярка и темата ще се реши с бюджета.

Иначе Карадайъ е на мнение, че предложението на червените обслужва двете големи партии ГЕРБ и БСП. Това е поредният удар на ГЕРБ и БСП срещу демокрацията и плурализма, изтъкна лидерът на ДПС.

Лидерът на ДПС припомни и друга задкулисна договорка на двете партии, а именно че те наградили "кошмара" на майките на деца с увреждания Валери Симеонов, както се изрази той.

Вчера, БСП получи подкрепа от ОССЕ за партийните субсидии. Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с промяната във финансирането на политическите партии. 

Припомняме, през лятото бе орязана партийната субсидия на един лев. Идеята беше на ГЕРБ. След дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина на първо четене със 117 гласа "за" и 90 против.

Левицата скочи на предложението, но се закани, че ще оцелее въпреки орязаната държавна подкрепа.

Преди окончателното решение социалистите поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

По-късно премиерът обяви, че ще свика коалиционен съвет за партийните субсидии. На него бе решено, че ще се търси общо мнение.

ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански".

По-късно стана ясно, че ГЕРБ са склонни на дебат, ако предложението за 1 лев партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа.

На 4 юли депутатите решиха окончателно партийната субсидия да стане 1 лев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби