Счупихме стереотипите! Станислава от Нова Загора е първата жена в родната авиация, която управлява Ми-24

loading...

 

Млада дама от Нова Загора осъществи мечтата си да лети. Особеното е, че за първи път в историята на бойната ни авиация момиче пилотира боен хеликоптер Ми-24, познат от филмите за Рамбо, съобщава бТВ.„От шума може да се види колко конски сили поддържат тези 11 тона във въздуха. Всеки път е трепет, всяко качване е със желание и се надявам в бъдеще да продължава така”, казва Станислава Балчева.

Като малка наблюдавала прелитащите самолети над родния ѝ град Нова Загора. Решила да лети, независимо дали на самолет или хеликоптер. Така след като завършва военновъздушното училище в Долна Митрополия със 17 часа във въздуха на витловия самолет „Пилатус”, се озовава в авиобаза Крумово.

„Чувала съм, че е доста трудно да се установи така нареченото зависване във въздуха. Така е винаги – всеки полет започва и завърша със зависване и самото обучение започва с висене, защото там са най-големите тънкости. Когато има скорост, е по-лесно, но когато е нула, нещата изглеждат по друг начин. За момента 8 са жените пилоти на хеликоптери в бойната ни авиация, за първи път обаче дама пилотира Ми-24”, разказва Станислава.

Инструкторът ѝ – капитан Тихомир Петров, я хвали след последната задача: „При нас момичетата са на служба от доста години, но Станислава Балчева е първата, която лети на Ми-24. Не сме учудени , но все пак да изяви желания за такава тежка машина да лети, си е за поздравление. Справя се отлично, има голямо желание за развиване в авиацията. Самокритична е, но същевременно дава всичко от себе си да се получат нещата”, казва капитан Петров.

Посочва, че качествата, необходими да се управлява такава машина, са смелост, всеотдайност, голямо желание и любов към летенето.

„Ми-24 е една уникална машина. Развива изключителни високи скорости, маневрена за голям набор от задачи. Чувството е уникално. Човек или си носи авиаторското в сърцето, или го няма. Всеки един полет е различен и предлага нови премеждия, които трябва да преодолееш. Трябва да си подготвен първо на земята”, добавя капитан Петров.

Първите стрелби на Станислава с вертолета бяха през октомври. Казва, че за координацията при летенето ѝ помага спортът и по специално – бразилско джиу джицу.

Въпреки че има необичайна професия, внимание от отсрещния пол не липсва. Станислава не смята ,че ще има проблеми да съчетава работа и личен живот.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби