Завихря се екологична бомба край Панагюрище

loading...

 

 

Екологична бомба тиктака в близост до Панагюрище. Тежки метали изтичат в реките Медетска и Тополница. Резултатите от лабораторните изследвания са стряскащи: нивото на медта е над 650 пъти над нормата.

От години река Медетска и река Тополница са силно замърсени. В тях се вливат дренажни води от нефункциониращия рудник „Медет”, който се е използвал за добив на ценни метали в миналото.

В първата проба, която е от река Тополница, след устието й, виждаме съдържание на манган 4,39 милиграма при 50 микрограма норма. Това е доста над нормата, някъде около 100 пъти”, заяви пред Нова ТВ Елза Събева - химик.

"Във взетите проби от река Медетска, резултатите са още по-внушителни. „В утайката на Медетска има 31 милиграма алуминий. До 0,2 е подходяща за пиене по наредбите, кадмият също тук е над нормата. Има мед 33,5 при норма 0,02 милиграма”, коментира още Събева.

Димитър от Риболовен клуб „Балканка” е свидетел на замърсяването през годините.

„В момента се намираме на медетската река, за да ви покажа какво става по дъното на тази река – каква слузеста кал, такава жълта, каквато няма на нито една друга нормална река в България”, коментира Димитър Куманов от сдружение „Балканка”.

При вливането и в река Тополница се случва химическа реакция между двете реки. Само километър по-надолу по-течението на реката водата променя цвета си от жълто-кафяв на син цвят. „Реката тече мътно сиво – синьо – бяла, а камъните можете да видите каква брутална слуз има по тях”, казва Куманов.

По течението на реките рибари няма.

Отдавна резултатите на Басейновата дирекция „Източнобеломорски район”, показвали подобни стойности. „По отношение на водите, това наистина е опасно, защото състоянието в реката, а и в Тополница, след вливането на река Медецка, е много лошо – по петте скали на рамковата директива”, заяви Марин Маринов от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”.

„Проблемът е изключително сериозен  и ужасяващ. Цялата тази вода отива в язовир „Тополница”.  Той се използва за напояване на голяма част от Тракийското поле. Ако не се вземат мерки, крайният резултат ще бъде ужасяващ”, казва Димитър Куманов.

 

Източник: Lupa.bg

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби