Какво може да се случи, ако пренощувате пиян в автомобила?

loading...

 

 

 

Принципно не съществува забрана за спане в автомобила – независимо дали в трезво или нетрезво състояние. Добре е обаче да се обърне внимание на някои детайли, за да не се стигне до проблеми.

Първото и основно правило при шофиране е: без алкохол. Ако имате намерение да пиете, забравете за автомобила. Който знае за себе си, че добрите ангели го напускат рано, в най-добрия случай следва да остави ключа още в трезво състояние или изобщо да не потегля към празненството със собствения си автомобил.

Ако все пак се стигне дотам да се употребят спиртни напитки, пренощуването е по-добрият вариант от шофирането. Въпреки това и в тази ситуация може да се стигне до инциденти.

Различни медии съобщават за неволно освободени спирачки, потеглил и ударил се в дърво автомобил, запален в полусън двигател с натиснат педал, в който газовете проникват в автомобила или пък прегрял катализатор, запалил тревата под автомобила.

Добре е да се знае и как организмът разгражда алкохола. Средно алкохолното съдържание намалява с 0,1 промила на час. Това трябва да бъде пресметнато преди на следващата сутрин да потеглим към дола. Ако от последната чашка до първото пътуване са изминали само няколко часа, алкохолното съдържание в кръвта вероятно ще бъде над разрешените от закона стойности.

Къде можем да спим в колата? Независимо от душевното и телесното състояние, добре е пренощуването да бъде на дясната или на задната седалка, но никога на шофьорската. Опасността автомобилът да бъде стартиран неволно или да бъдат освободени спирачките е прекалено висока.

Не ви съветваме и да спите под колата, каквито идеи са хрумвали не на един и друг. Достатъчно е ръчната спирачка да се самоизключи, за да се случи нещо лошо. Автомобилът трябва да бъде паркиран и на видимо място извън пътя.

Възможно е пренощуването в колата да ви донесе и глоба. Това може да се случи ако двигателят бъде включен, дори „само за малко“, за да заработи парното. Принципно не трябва да изглежда така, сякаш сте готови да потеглите всеки момент. В този смисъл е добре ключът да бъде извън стартера, дори да нямате намерение да палите.

Дори самото сядане на шофьорското място е достатъчно да получите глоба, тъй като може да бъде тълкувано като умисъл за шофиране в нетрезво състояние.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби