Младежи взели със сила 15 бона от банков служител

loading...

 

 

 

Четирима младежи, сред които и ученик в 11-и клас, са обвинени за изнудване на служител в банков клон в столичен мол. Бранислав Г. бил заплашван и тормозен психически повече от месец да им даде 15 000 лв.

Двама от рекетьорите са задържани в края на януари, след като получили от жертвата 2000 лв. в предварително белязани банкноти. Арестът станал при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата пред магазин на “Цариградско шосе”. 2000-те хиляди трябвало да са първия транш от поисканите 15 000 лева.

По-рано - между средата на декември и 28 януари изнудвачите получили на три пъти 5000 лв. от пострадалия. Те обаче настоявали за още 15 000 лв., които уж трябвало да “плащат на служители на ГДБОП”, за да си нямат проблеми.

Според прокуратурата срещу изнудвания имало “смъртни заплахи” и предупреждения за жестока разправа с близките му. “Казваха, че ще ме пребият, ще ми отрежат пръстите и ушите, ще разцепят черепа на майка ми, а приятелката ми ще я направят проститутка”, твърдял Бранислав. Един ден на среща в мола му показали бележка, че ако до 18 януари не предаде 15 000 лв., ще му “взривят колите (2 БМВ-та, б.а.) с хората вътре”.

Нанасяни му били и удари, за да се убеди в решимостта на изнудвачите. Един от тях го предупредил да не е посмял да се оплаква, защото чичо му е прокурор. Тепърва разследващите ще проверяват дали задържаните са замесени и в други изнудвания. Трима от тях са с чисто минало, а четвъртият е осъждан за наркотици като непълнолетен.

Бранимир се познавал добре само с един от групата и по думите му той “знаел, че разполага с пари”. Онзи потвърдил, че са били приятели от години. Твърдял обаче, че е присъствал на срещите по молба на Бранимир, за “да го пази” и не е бил свидетел на насилие и заплахи.

Всичко започнало покрай семеен приятел на Бранимир на име Цецо, който “имал проблеми в Плевен”. Какви точно - засега не е ясно. Предстоят още разпити. Четиримата уличени са на възраст между 19 и 25 г. Те са обвинени за участие в сговор за изнудване. Най-малкият учел в транспортно училище, представял се добре на всички контролни. Понякога се хващал на работа, за да изкарва по 50 лв. Живеел само с майка си. При разследването са използвани СРС-та. Според защитата от доказателствата по делото не става ясно кой от задържаните е изнудвал банковия служител и за какво.

“Няма логика да се изнудва на места, пълни с камери и охрана”, казва адвокат. Разпознаванията по снимки били опорочени, трябвало да са “на живо”.

В неделя спецсъдът е оставил трима от задържаните зад решетките, а четвъртият е пуснат под домашен арест, тъй като бил само помагач.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби