Ще има промяна в обучението на кандидат-шофьорите

loading...

 

 

 

Институции, браншови организации и представители на академичните среди започнаха работа по нова Концепция за подготовката на участниците в движението по пътищата, съобщават от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Концепцията трябва да обхване всички етапи - обучение за правилата за движение по пътищата, включително занимания в предучилищна възраст, провеждане на изпита за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и повишаване на информираността на обществото.

"Първа и основна задача следва да бъде да намерим устойчивите решения касаещи цялото обучение на водачите и да излезем от детайли като продължителност на шофьорския курс, за да видим проблемите в тяхната цялост", подчерта Малина Крумова, председател на агенцията.

По думите ѝ по тази причина в работната група са включени представители на различни организации и съсловия, като с общата им експертиза да се намерят решения във всички свързани направления.

Включване на повече практици за по-ефективно обучение на децата, бе едно от консенсусните предложения в рамките на заседанието. Акцент бе поставен и на обучението по безопасност на движението за учителите, които водят подобни часове. Ще се анализира и обучението, което преминават инструкторите по авто-мото подготовка.

Държавна агенция "Безопасност на движението" е отправила и искане до няколко международни организации за проучване на добрите европейски практики свързани с обучението, които могат да бъдат приложени у нас.

Институциите ще представят и детайлен анализ на инцидентите с млади водачи - такива придобили правоспособност за управление на превозно средство и претърпели тежък инцидент в първите години от своята практика. След създаването на Националния координационен център за повишаване на безопасността на движението на пътя, всеки такъв случай се регистрира, а обучителната школа подготвила водача се проверява, както и как е протекъл неговия шофьорски изпит.

В състава на работната група участват представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътя", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", на браншови организации и висши учебни заведения. Включени са и редица регионални сдружения с цел максимална национална представителност и отчитане на спецификите по места.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби