Около 80% от българите не използват колани на задната седалка

loading...

 

 

Около 80% от българите не използват колани на задната седалка на автомобилите, а близо 90% нямат ясна идея до каква възраст и какви са изискванията за използване на детски столчета. Това обяви в "Седмицата" на Дарик радио Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движение по пътищата". Структурата бе създадена преди година след няколко случая с тежки пътни инциденти.

Крумова напомни, че все още е задължително колани да се използват и на задната седалка, а децата до 150 см да са на специални столове. Посочи, че над 60% от пътните инциденти в страната стават в рамките на населените места, а поставянето на колан може да намали значително броя на жертвите и тежестта на нараняванията.

Обучението на водачите е една от задачите, които агенцията си е поставила, обяви още Крумова. Другата била да се поиска от собствениците на пътища съвместно с МВР да направят преглед и да дадат сигнали къде има липсваща, остаряла или заличена сигнализацията, за да бъдат поправени.

Освен това в агенцията се подготвя актуална стратегия за поддръжката на пътищата през следващите 10 г. с конкретни задачи, срокове и отговорници, обяви Крумова.

С трици маймуни не можем да ловим - така илюстрира тя тезата си, че няма как да се поддържат пътища без пари и въвеждането на тол-системата от 1 март, е адекватен начин за финансиране.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби