И Япония поиска отлагане на олимпиадата в Токио

loading...

 

 

Договорът за Игрите в Токио позволява съревнованието да бъде отложено до по-късно през тази година, заяви олимпийският министър на Япония, заради опасения относно коронавируса.

„Според контракта Олимпийските игри трябва да се проведе в рамките на 2020. Това може да се тълкува като разрешение за отлагане“, отвърна Сейко Хашимото на въпрос на адвокат в парламента. Въпреки това, правителството на Япония и домакинът Токио все още искат да проведат Игрите, започващи на 24 юли, по план, добави тя. И според споразумението за домакинство, правото за отлагане на Лятната олимпиада принадлежи на Международния олимпийски комитет.

Томас Бах, президент на МОК, повтори във вторник, че подготовката за „успешни“ Игри в Токио продължава да тече, цитира Нова тв. Олимпийските игри в японската столица по програма трябва да се проведе между 24 юли и 9 август. Всяка отмяна на Игрите ще струва скъпо на организаторите и страната. Последният бюджет е на стойност 1.35 трилиона йени (9.8 млрд. евро), като правителството на Япония осигурява 120 млрд. йени за построяването на Олимпийския стадион и 30 млрд. йени за Параолимпийските игри, каза Хашимото.

Одитният борд на Япония изчисли, че правителството е похарчило между кандидатурата през 2013 и 2018 на 1.06 трилиона йени. За да се справят с коронавируса, от японското правителство помолиха училищата да затворят. Междувременно стана ясно, че се отлага тест от ръгбито в инвалидни колички този месец заради коронавируса, съобщиха организатори на Олимпийските игри и Параолимпиадата в Токио.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби