Няма прошка! Военните съдят летец за 5 млн. лв. - повредил хеликоптер „Кугър”

loading...

 

 

Съдебен иск за 5 милиона лева срещу капитан Добромир Христов, пилот на хеликоптер „Кугър”, е предявило командването на Военновъздушните сили. Делото ще се решава във Военния съд в Пловдив, но разследването на Военна прокуратура е възбудило напрежение сред пилотите в българската авиация.

Летецът Добромир Христов управляваше хеликоптерът „Кугър”, който на 21 август 2018 г. скъса електропровод и се приземи аварийно на селскостопанското летище край Цалапица. При инцидента с военната машина нямаше пострадали и жертви, но пък при закачането на жиците настъпили повреди в хеликоптера, оценени на сумата от 5 милиона лева.

Военни експерти оглеждат хеликоптера, скъсал електропровод през 2018 г. Днес пилотът на машината е подсъдим за 5 милиона лева.

Според доклада за събитието, изготвен от Военна прокуратура, капитан Добромир Христов, ръководител на 3-членен екипаж, е отлетял от авиобаза Крумово, изпълнявайки тренировъчен полет по медицинска евакуация. Задачата на военните била да качат пострадал и да се върнат в авиобазата. По време на полета обаче хеликоптерът закачил електропроводни жици, като заради сблъсъка жителите на Стамболийски и близките села остават без ток часове наред.

През 2005 г. България купи 12 хеликоптери "Кугър" и 6 "Партнер" за общата сума от 383 милиона евро. Днес повечето машини са или неизправни, или в окаяно състояние.

Според обвинението на Военна прокуратура, летецът Добромир Христов, който е с над 20 годишен стаж, е летял прекалено ниско – под 30 метра височина. В обясненията си обаче пилотът и неговите колеги посочват, че машината е била снижена на височина от около 20 метра заради ято птици.

Заради катастрофата с хеликоптера „Кугър” пилотът Добромир Христов е бил изваден от летателния състав в Крумово. Сега военните го съдят за крупната сума от 5 милиона лева, което предизвиква недоволство сред останалите пилоти.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби