Възможно ли е един шофьор да управлява два камиона? Да, възможно е!

loading...

 

 

Новите технологии набират все по-голяма скорост.

На аутобана А9 между германските градове Мюнхен и Нюрнберг ще се движат "почти безпилотни" тирове, съобщават местните медии. Проектът на DB Schenker and MAN ще бъде първият опит да се използват камионни конвои само с един шофьор.

На дистанция от 15 метра от камиона, управляван от шофьора, ще следва втори, който ще бъде контролиран от компютъра. За сравнение, минималното разстояние между обикновените автовлакове по германските аутобани е 50 м.

Според транспортния министър Андреас Шойер този метод ще направи превоза на товари по-малко опасен, ще увеличи рентабилността си и ще намали вредата за околната среда. Движението на принципа на  slip stream - във въздушната струя, създавана от камиона отпред, намалява консумацията на дизелово гориво с 10%, т.е. спестява около 3 л на всеки 100 км, пише automedia.bg.

Освен това такива колони ще се нуждаят от по-малко място на претъпканите пътища. Автоматизираните колони от два тира например ще заемат само 40 вместо 90 м. Безопасността по пътищата също се увеличава, тъй като компютърът реагира за хилядни от секундата, за да промени ситуацията, посочва DW.

Засега германските власти позволяват движението на безпилотни превозни средства по пътищата само при едно условие: шофьорът трябва да седи зад волана и да бъде готов да поеме контрола при необходимост. Ето защо в кабината на втория камион ще трябва все пак да има и човек, дори и да не го кара.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби