Вирусът-убиец похити и Русия! Първа жертва на коронавируса в Русия

loading...

 

 

Първи смъртен случай от коронавирус бе регистриран в Русия в четвъртък. Това е 79-годишна жена с множество тежки хронически и съпътстващи заболявания. Починалата от „Ковид-19“ е страдала от диабет втори тип, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза на коронарните съдове, хронично белодробно заболяване и др. Жената е постъпила на 13 март в частна болница в Москва, като след два дни е преместена в инфекциозна болница с остра дихателна недостатъчност.

Кръгът от лица, общували с жертвата на „Ковид-19“, е установен, като те се намират под лекарско наблюдение.        Към този момент броят на доказаните случаи на коронавирус в страната са 147, като петима от тях са излекувани. От няколко дни в страната действат засилени мерки с цел недопускане на разпространяването на опасния вирус. Считано от 18 март до 1 май Русия престана да приема на територията си чужди граждани. Ограничението не важи само за някои категории лица, сред които дипломати, самолетни екипажи и шофьори от международния транспорт.

 В Москва от вторник действа забрана за провеждане на масови мероприятия с численост над 50 души, закриват се музеи и галерии. Предсрочно беше затворена за посетители и изложбата на Салвадор Дали в столичния Манеж, която трябваше да продължи до 25 март. Затвориха врати  и почти всички училища и университети, като децата и студентите минават на дистанционна форма на обучение. Поетапно се затварят фитнес залите и спортните школи. Очаква се, ако епидемичната обстановка се влоши, то в столицата да увиснат катинари и на вратите на ресторантите, баровете и дискотеките. Както и в България, ще останат да работят само продуктовите магазини, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните дружества. Не се предвижда спиране на градския транспорт.

По-рано Русия затвори границата си с Беларус, с цел недопускане на разпространението на коронавируса. Затворени са и сухопътните граници с Полша и Норвегия. Руските власти разпоредиха спиране на жп транспорта до Украйна и Молдова. Ограничени са и полетите до страните от ЕС и Шенгенското пространство. Беше решено още телевизионните ток шоута вече да се  провеждат без публика в студиата. Междувременно властите приеха антикризисен план за подпомагане на икономиката и социалните групи население, пострадали от последствията от коронавируса. За целта се създава специален фонд, който ще бъде захранен с 300 млрд. рубли или около 3,7 млрд. евро.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби