Пир по време на чума: Горивата у нас поевтиняха драстично!

loading...

Сривът на котировките на петрола на международните пазари най-сетне се отразява и на тотемите на българските бензиностанции. По данни на специализираната страница Fuelo бензинът вече се продава за 1,98 лв. за литър, дизелът за 2,01 лв., а газта по 0,90 лв, пише money.bg.

Така за един месец цената на масовия бензин А-95 спада с 10 процента. За същия период бенчмарковия сорт брент изтри над 50 процента от стойността си на борсите, с толкова спадна и руският сорт урал.

Стойността на петрола формира около 40 процента от цената на литър гориво. Дизелът е поевтинял средно с 11,5 процента, а LPG - с 8,16 процента. За същия период доларът поскъпва с 1,1% спрямо лева.

Цифрите ни дават основание да очакваме продължаващо поевтиняване на горивата, особено на фона на значителния спад в търсенето, причинено от епидемията. Публикувания от Европейската комисия бюлетин показва, че към 16 март т.г. в България литър бензин без данъци и такси струва с 10% над средното за Европейския съюз.

У нас той е по-евтин само в сравнение с четири страни - Ирландия, Кипър, Малта и Испания. В съседните Румъния и Гърция 1 000 л. бензин струват €458 и €501, съответно, а у нас - €520.

Дизелът се продава със 7,2% по-скъпо, спрямо средното за ЕС, като струва €551 за 1 000 л., при €571 в Румъния и €597 в Гърция. Тъй като акцизните ставки у нас са ниски, цените с данъци в България са сред най-ниските в ЕС - само в Люксембург е по-евтино. Спрямо средните за съюза, цените на бензина са със 7,5% по-евтини от средното, а на дизела - с 8,1%.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби