Бивш шеф на "Охранителна полиция" осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров

loading...

 

 

Борислав Муеров - бивш шеф на "Охранителна полиция" осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров да му плати обезщетение от 1000 лева, съобщава "Лекс".

Решението на Софийския районен съд (СРС) идва близо 5 години след завеждането на иска, тъй като настоящият столичен общински съветник не можеше да бъде открит.

Муеров е завел частичен иск от 1000 лева за непозволено увреждане като част от 20 хил. лева, които претендира за причинените му неимуществени вреди от обидни думи от страна на Сидеров.

Жалбата на полицая е провокирана от поведението на Сидеров по време на предизборния митинг на партията му на 20 октомври 2015 г. пред Министерския съвет. Тогава Муеров ръководи охраната на събитието, а лидерът на "Атака" и част от съпартийците го наобиколят и започват да го обиждат.

"Вие сте престъпник в униформа, може би"; Може би сте бандити"; "Може да сте бандит в униформа"; "Вас са Ви назначили тези мафиоти, които сега управляват България"; "Там в полицията сключвате ли гей бракове само да ми кажеш?"; "На такъв ми приличаш"; "Време е да събирате парите от наркотрафикантите", са само част от репликите на Сидеров към Муеров, който в момента ръководи габровската полиция.

Съдията по делото Мария Карагьозова е приела, че всички изрази без последния не са обидни, защото представляват зададени въпроси, изказани мнения и оценки или се отнасят до трети лица. Тя подчертава обаче, че макар и само един, обидният израз има силно негативно съдържание, защото е в противовес с основните дейности, вменени на МВР и служителите му по разследване на престъпления, контролна, превантивна, охранителна, оперативно-издирвателна дейност и други, свързани с опазване на законността и правовия ред в държавата.

Съдът приел, че искът трябва да се уважи в пълния му размер от 1000 лв., като се мотивира и с показанията на свидетели, според които след митинга Муеров се чувствал некомфортно пред семейството и колегите си, бил разочарован, обиден и унизен от думите и поведението на Сидеров.

Присъдата идва само седмица след като срещу лидера на "Атака" бяха повдигнати две обвинения - за заплахи към разследващи, отправени, за да не му повдигнат обвинение, както и за призива му хората да отидат масово без маски на църква на Великден. Общо за двете обвинения му е наложена парична гаранция от 50 хил. лева.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби