Европа се излага! Авиокомпаниите отказват да връщат пари за анулирани полети

loading...

 

 

Европейските авиокомпании отказват да възстановят парите на клиенти, чиито полети са отменени поради коронавирус в противоречие с разпоредбите на Европейския съюз.

Правилата на ЕС изискват пътниците да получат възстановяване в рамките на седем дни, но по-голямата част от превозвачите удържат възстановяването на суми и вместо това предлагат ваучери за пътуване или безплатна резервация.

Това идва въпреки огромното спасяване на авиокомпании от националните правителства.

Air France получи заем от 7 милиарда евро, но клиентите се казват, че ще трябва да изчакат една година, преди да получат парите си.

Говорител на Air France заяви пред Euronews: „Предвид липсата на видимост по отношение на датата, на която може да настъпи дори умерено възстановяване на операциите, Air France понастоящем поддържа политиката си на разсрочено възстановяване на самолетни билети, отменени в резултат на кризата Covid-19. . "

Същото е в KLM, които са в партньорство с Air France. Холандското правителство предложи спасителен пакет на стойност до 4 милиарда евро.

Easyjet, който осигури спасяване от 686 милиона евро от правителството на Обединеното кралство, настоява клиентите да получат възстановяване на средствата си, като се обадят на тяхната линия за поддръжка, но пътниците се оплакват от дълго време на чакане.

Представител заяви: „Клиентите на отменени полети могат да се прехвърлят безплатно до алтернативен полет или да получат ваучер за стойността на своята резервация онлайн или да поискат възстановяване чрез нашия център за контакт.“

Тежестта на Брюксел

През март ЕС публикува насоки, в които се подчертава, че клиентите имат право на възстановяване.

„Ако превозвачът предложи ваучер, тази оферта не може да повлияе на правото на пътника да избере вместо това възстановяване на сумата“, посочва той.

Шефката на транспорта на блока Адина Валеан намекна, че ЕС може да се намеси: „Продължаваме да наблюдаваме бързо развиващата се ситуация и, ако е необходимо, ще бъдат предприети допълнителни стъпки“.

Бурни времена напред

Авиокомпаниите бяха силно засегнати от кризата COVID-19. Паневропейската мрежа за контрол на въздушното движение Eurogroup казва, че има 87% по-малко полети от този път миналата година и че един милион полети са отменени от началото на кризата

Международната асоциация за въздушен транспорт, която представлява интересите на авиокомпаниите, изчислява, че на клиентите се дължат 32,3 милиарда евро.

В блог на уебсайта на IATA, изпълнителният директор на Александър де Джуниак, заяви, че превозвачите не могат да си позволят да платят огромната сума обратно: „Подкрепям авиокомпаниите (и нашите партньори в сектора за пътувания и туризъм) в молбата им правителствата да забавят изискване за незабавно възстановяване. “

Потребителските групи обаче казват, че клиентите се нуждаят от парите си сега.

Клиентите търсят изплащане

Един от начините за наземни пътници да възстановят разходите за отменено пътуване е чрез връщане на пари на кредитните им карти. Европейският потребителски център Франция казва, че клиентите могат да накарат компанията им за кредитни карти да издаде възстановяване, ако дадена компания не предостави услугата, която сте платили.

„Първо опитайте да намерите решение директно с търговеца, ако е възможно писмено. Ако търговецът не реагира, отказва да ви възстанови сумата или да продължи доставката или ако търговецът фалира, изпратете спор до издателя на кредитната карта и / или вашата банка. Ако издателят на вашата кредитна карта или банка откаже да ви възстанови сумата, свържете се с техния банков посредник."

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби