Това са темите, които отпадат от матурите

loading...

 

 

На 1 и 3 юни тази година задължителните матури ще се проведат присъствено и ще започват с час по-късно - в 9.00. Това съобщи на брифинг в МС образователният министър Красимир Вълчев. Той подчерта, че зрелостниците ще могат без проблем да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето във връчването на дипломите ще бъде само 4 дни. То ще се състои на 26 юни.

 

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се състоят сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

 

"В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно "Железния светилник" на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че онлайн обучението постигна резултатите си", обясни Вълчев. 

 

Изпитът по История и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

 

Изпитите на седмокласниците ще се състоят на 15 юни - по БЕЛ и на 17 юни - по математика. Нито едно училище не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ, затова той няма да се провежда.

 

От изпита по БЕЛ след 7 клас отпадат въпросите за сложните изречения, както и по темите за произведенията "Бай Ганьо", "Заточеници", "Неразделни", "По жътва" и "По жицата". В препитването по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи. Всички тези теми обаче ще се изучават. 

 

При провеждането и на матурите, и на изпитите за седмокласниците в стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, каза министърът. 

 

Той потвърди, че външно оценяване за 4 и 10 клас тази година няма да има

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби