Китай отговори на Тръмп за Пърл Харбър

loading...

 

 

Китай обвини САЩ, че се опитва да прехвърли вината върху коронавируса, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че пандемията е по-лоша "атака" от Пърл Харбър или 9/11, съобщава АФП.

 

Напрежението между двете най-големи икономики в света се засилва все повече през последните дни. "Призоваваме САЩ да спре да прехвърля вината върху Китай и да се обърне към фактите", заяви говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин.

 

 

 

В сряда Тръмп направи аналогии между вируса и военни, и терористични атаки срещу САЩ. "Това наистина е най-лошата атака, която някога сме имали", каза Тръмп пред репортери. "Това е по-лошо от Пърл Харбър. Това е по-лошо от Световния търговски център."

 

Японското нападение над военноморската база Пърл Харбър на Хаваите привлече САЩ във Втората световна война, а джихадистките атаки на 11 септември 2001 г. убиха около 3000 души и предизвикаха две десетилетия война.

 

Тръмп обясни, че пандемията "никога не трябвало да се е случила. Можеше да бъде спрян в източника. Можеше да бъде спряна в Китай".

 

Хуа Чунин отговори: "Могат да казват, че пандемията е сравнима с Пърл Харбър или 9/11, но врагът на САЩ е новият коронавирус".

 

Вашингтон трябва да се "бори рамо до рамо" с Пекин, а не като с "врагове".

 

 

 

Тя добави, че "много страни, експерти и учени са направили положителни коментари относно ефективната превенция и контрол на вирусите в Китай. Но само САЩ направиха много нехармонични, неистински и неискрени забележки".

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби