Димитър Ганев: Ще влезе ли ген. Мутафчийски в политиката - зависи от две неща

loading...

 

 

Висока остава оценката за работата на Оперативния щаб, а ръководителят му ген. Венцислав Мутафчийски има изключително висока обществена подкрепа. Това сочи проучване на „Тренд”, изготвено по поръчка на 24 часа. То е направено в периода 1-5 май 2020г. Проведени са 988 ефективни интервюта по телефона с хора на възраст 18+.

 

Проучването на общественото мнение беше представено от социолога Димитър Ганев от „Тренд”. Той обясни, дали това доверие към ген. Мутафчийски ще бъде ползвано за политическа стъпка, зависи от две неща – дали ще се задържи толкова високо и дали самият Мутафчийски има желание за политическа кариера, съобщи Нова.

 

„В момента, в който няма епидемия, ще видим реално каква политическа величина е ген. Мутафчийски”, каза още Димитър Ганев.

 

Освен това, той обясни, че през последните месеци са се оформили две позиции – на хора, които имат симпатии към концепцията на ген. Мутафчийски, и на онези, които ясно заявяват положително отношение към тезата на доц. Мангъров.

 

„И в медиите, и в социалните медии се вижда доста ясно разделение между хората и те доста пламенно и ентусиазирано подкрепят едната или другата теза. Нарекох ги условно две партии – на Мутафчийски и Мангъров. Ако го нямаше Мутафчийски, нямаше да има и партия на Мангъров. Мангъров е възможен въобще заради успехите на Националния оперативен щаб”, смята Димитър Ганев.

 

Социологът коментира още, че в началото на пандемията у нас се е наблюдавала вътрешна консолидация пред външната заплаха. Имало е силна подкрепа за щаба и правителството, които олицетворяват държавата и всичко онова, което тя прави, за да ограничи заразата.

 

„Понеже хората привидяха щаба и правителството в ролята на тези, които вземат решенията и ограничават заразата, президентът реши да играе контра на това и по-скоро остана в политическата периферия", коментира социологът.

 

Според него правителството трябва да се старае да не губи рейтинга си, защото от здравната криза, ще преминем в икономическа и тогава ще е много трудно да си опази добрия рейтинг от сегашния момент.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби