Вижте най-старата обувка на света

loading...

 

Кожен мокасин на повече от 5500 години е открит в Армения. Това го прави най-старата обувка в света, известна досега.

Мокасинът е направен само от едно парче кожа, пристегнато с кожена връв на пръстите и на петата, така че да прилепне по крака.

Той е бил напълнен със суха трева, но учените не могат да кажат дали това е, за да се запази формата му, или за да топли повече.

Интересно е, че при изваждането й от пещарата обувката е била мека, но кожата е започнала да се втърдява заради контакта с въздуха.

Учените са впечатлени и от факта, че от нея не се носи никаква миризма. 

Ръководителят на експедицията, д-р Рон Пинхаси от “Корк колидж” в Ирландия, твърди, че мокасинът отговаря на №37 по европейската система, но не може да се каже с категоричност дали го е носил мъж или жена, защото тогава хората са били по-дребни от днес.

Въздухът в пещерата бил хладен и сух, тя е проветрива и условията в нея са били идеални за съхраняването на предметите, намерени вътре.

Освен това подът бил покрит с дебел слой кози тор, който буквално е запечатал находките. Сред тях има съдове, много от които все още съдържат жито, ечемик и кайсии.

Първоначално археолозите смятали, че предметите са на около 600-700 години, но изследванията показали истинската им възраст.

Пинхаси нарича откритието “голям късмет”.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби