Преразказът на матурата на седмокласниците се оказа, че не е изненада за някои

loading...

 

 

Възмущение от избора на творба за преразказ на матурата в 7 клас, която се проведе в понеделник, изразиха вчера родители. Оказа се, че уж неизучаваният текст все пак е бил доста познат за част от седмокласниците, които учат по тетрадки на издателство "Просвета", пише "Дума".

 

А условието на изпита е именно децата да преразказват непознат текст.

 

Главата "Когато триъгълникът не е тъпоъгълен" от романа "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви присъства в учебната тетрадка по български език с автори Весела Михайлова, Йовка Тишева, Руска Станчева, Борислав Борисов и съдържа повече от 300 задачи, разпределени в 24 теми в точно съответствие с темите от учебника.

 

В тетрадката се изисква подробно анализиране на художествения текст с поредица от тестови задачи. Странно е, че в учебната тетрадка главата е озаглавена грешно - "Непредвидени обстоятелства", която е шеста поред в романа. Представеният текст обаче е именно от главата "Когато триъгълникът не е тъпоъгълен", която е пета в романа.

 

Родителите са възмутени от неравнопоставеността между учениците, които се явиха на матурата. Част от тях добре са се запознали с произведението по-рано през учебната година, само защото учителите са избрали определено издателство, коментират майки и бащи на седмокласници.

 

Припомняме, вчера стана ясно, че Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество се е самосезирала и е започнала проверка на просветния министър Красимир Вълчев за конфликт на интереси.

 

Производството е образувано по медийни публикации от 12 и 14 юни 2020 г. В тях се съдържат твърдения, касаещи Красимир Вълчев - министър на образованието и науката, и Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите. Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби