Приближени на Васил Божков следели магистрати и децата им

loading...

 

 

Приближени на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай, следели и снимали магистрати и децата им. Прокурорите се натъкнали на снимки, профили, лични данни на магистрати и членове на техните семейства при претърсването в дома на Славчо Марков в кв. "Симеоново" в петък.

Ето какво съобщиха от Специализираната прокуратура:

 

В хода на проведените в петък действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. „Симеоново" (дома на Славчо Марков - б.р.) в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати,членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи.

 

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица.

 

В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство.

 

В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство".

 

На адреса в кв. „Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник", „Frognews", „Гласове", „Topnovini", „Press TV", „Liberta".

Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство

 

Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова (бившата певица Лилана, която в момента е в ареста и е смятана за близка до Божков - б. р. ), в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева (нейната дуетна половинка - б.р.), в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество.

 

По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

 

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма (ул. "Черковна" 38 - б. р.), са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

 

В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози. Оттам е родом шефът на охраната на Божков - Веселин Балтов.

 

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков.

 

С прокурорско постановление Славчо Марков и Веселин Балтов са задържани за срок до 72 часа.

 

На 5 юли 2020 г. Специализиранапрокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всеки от тях.

 

"Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми", обявиха от държавното обвинение.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби