Бизнесът: Замразете минималната заплата! Синдикатите скочиха като опарени

loading...

 

 

Да се замрази повишението на минималната работна заплата за догодина. С това предложение излязоха представители на работодателите.

 

"За нас това е икономическата логика. Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Ръстът обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г.

 

Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата е за спад от 7,1%.

 

Нещо повече, ЕК смята, че догодина европейската икономика, в това число и българската няма да се възстанови напълно. През 2020 г. ще слезем на нивото на 2018 – 2017 г. като БВП и продажби на компаниите", обясни пред Нова тв председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той коментира и доколко повишаването с 40 лева на заплатите би се оказало проблем за работодателите.

 

"Когато има криза и ръст на безработицата, разумното действие е да не се увеличават административни прагове, минимални работни заплати, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните работници", каза още Велев.

 

Председателят на АИКБ посочи, че в момента се наблюдава ръст на средната работна заплата.

 

"Той е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици", допълни Велев.

 

"Работната заплата трябва да се изработва. Ако тя не достига, това, което е изработено, трябва да се добавя по друг начин. Но не и от тези, които работят по-добре и повече и давайки на тези, които работят по-малко и лошо", каза още Велев.

 

Според Любослав Костов от КНСБ при криза трудът е най-ощетеният.

 

"Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд. Три са факторите, които не предполагат такова действие.

 

На първо място е политическият – това нещо е заложено в управленската програма на правителството в момента. Предвиден от 1 януари е ръст на минималната работна заплата. Тя все още се управлява административно и не би трябвало да я обвързваме с пазарните конюнктури, които се случват", смята той.

 

"Не мога да разбера в момент, в който новият председател на ЕК говори за методология за изготвяне на обща европейска минимална работна заплата, ние говорим за замразяване на нашата, при положение, че дебатът трябва да е точно обратният", смята икономистът.

 

На база статистика Васил Велев обаче обясни, че в страната има спад на производителността.

 

"Намаляването на един зает е с 5,6%. Въпреки голямото намаляване на заетите, би трябвало производителността да расте, а става обратното. Въпреки намаляването на производителността имаме ръст на заплатите, което идва от рязкото свиване на инвестициите, което е лошо", допълни той.

 

Шефът на АИКБ призова да се спре робуването на противопоставянията между работодатели и синдикати.

 

"Нека погледнем числата. Никой не иска в България да има ниски заплати. Просто това са възможностите на икономиката", категоричен бе Велев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби