Удар на деня! Израелки заловени с 93 кила кхат (упойваща трева) във Варна

loading...

 

 

За контрабанда на упойващата трева кхат през границата на България - на Летище Варна са били задържани четири израелки.

Количеството на тревата, включена в списъка със забранените високорискови наркотични вещества, е 93 кг, поставена в пет туристически куфара.

Стойността на внесената в страната ни трева е за около 3 млн. лева, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна

Стойността на дрогата на дребно е за около 3 млн. лева.

На 9 септември, преди обяд, на летището с полет от Тел Авив пристигнали четирите момичета. Те не били част от организирана туристическа група. Във Варна те трябвало да пребивават в хотел и на 11 септември да отлетят обратно за Тел Авив.

Петте куфара били чекиран багаж. Нещо се е объркало и младите жени, които са на възраст от 18 до 21 години, зарязали куфарите на транспортната лента. След това напуснали летището само с ръчния си багаж.

"Забравеният" багаж бил незабавно проверен от служители на Агенция "Митници", Гранична полиция и летищните власти.

Така се установило съдържанието му – 93 кг от растението кхат, от което се извлича алкалоид катинон, стимулант със сходно на амфетамините действие.

По случая Окръжната прокуратура във Варна поддържа постоянен контакт с консулската служба на израелското посолство в България, което оказва пълно съдействие.

Четирите млади жени са били задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура във Варна, след като са били привлечени към наказателна отговорност за контрабанда в особено големи размери на наркотични вещества през границата на България – престъпление по член 242, ал. 2 от НК.

Наказанието за такава контрабанда се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години затвор и с глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Държавното обвинение е внесло искания за вземане мерки за неотклонение "Задържане под стража" във Варненския окръжен съд на израелските гражданки.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби