От РЗИ казаха два варианта за преминаване към е-обучение в училищата

loading...

 

 

Два варианта за преминаване към електронно обучение предвижда указание на Министерството на здравеопазването, спуснато на Регионалните здравни инспекции.

 

В единия случай присъственото обучение се отменя, ако 15% или повече от децата отсъстват по медицински причини, свързани със симптоми на коронавирус, дори и той да не е доказан. Другият вариант за преминаване към електронно обучение за всеки клас е, ако независимо по какви причини, над 20% от децата не са на училище. “Показателят е сходен като при грипните вълни”, обясни д-р Янка Драганова, шеф на дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ-Варна. Всички училища в дадена община ще бъдат затваряни, независимо от броя на болните, само ако има рязко влошаване на епидемиологичната обстановка, съобщи Труд.

 

В сряда всички РЗИ от страната са провели видеоконферетна връзка, на която е бил обсъден именно “подходът към всички лечебни структури във всички училища към всички части на държавата, където има или няма епидемичен взрив или обстановка”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов днес по време на първия от възобновените редовни брифинги на Националния оперативен щаб.

 

Към 30 септември потвърдените случаи на COVID-19 в училищата и детските градини са: 117 ученици, 12 деца в детски градини, 14 учители в детски градини, 72 учители в училища, 49 души непедагогически персонал в детските градини, 20 души непедагогически персонал.

 

Статистиката на МОН сочи, че у нас училищата са 2359, като по данни на РУО паралелките в тях за тази учебна година са 33 745. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас, а 68 400 са учителите, педагогическите специалисти и директорите.

 

Вече има засечени опити на директори да поставят паралелки под карантина, дори и когато това не се налага. В общия случай, ако дете е с положителна проба, класът се карантинира, но по информация на “Труд” в Пловдивска област директори са искали да пратят вкъщи съучениците на деца, които не са болни, а контактни - примерно родителите са с положителни проби. За да се избегнат такива ограничения от страх или престараване, РЗИ-тата са дали в указанията си и предписания да се действа по единен алгоритъм.

 

Преди коронакризата, за да се обяви национална грипна епидемия у нас, трябваше да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия. При отсъствие на повече от 30% от учениците поради заболявания от грип временно се прекратяваха учебните занимания.

 

Въвеждаме четири кода за разпространението на коронавируса по области в страната. При 25 заболели на 100 000 души кодът за областта ще е зелен. Жълт е при 26 до 59 заболели, от 60 до 120 е оранжев, а над 120 кодът е червен. Това са прагове, които местните структури на РЗИ трябва да наблюдават внимателно, за да вземат адекватни мерки. При червен код мерките би следвало да са най-драстични. За цялата страна в момента кодът е между зелен и жълт.

 

Всеки вторник Националният център за заразни и паразитни болести ще качва карта с кодове по области.

В момента няма проблем да се правят антигенни тестове на учениците, които струват по 15-20 лв. и резултатът излиза до 10 минути.

 

Училищата в Москва ще бъдат пуснати в понеделник в двуседмична ваканция. Такъв указ издаде кметът на руската столица Сергей Собянин, като причината за мярката е нарастващият брой новозаразени с COVID-19.

Във ваканция ще излязат децата от начално, основно и средно образование, както и посещаващите допълнителни занятия, включително и спортна подготовка. През двете седмици те няма да се обучават дистанционно. Детските градини обаче ще останат отворени.

 

По новите правила в Русия в условия на коронавирусна пандемия при установено инфектирано дете или учител, целият клас се поставя под 14-дневна карантина, през които редовно се контролира здравето им.

 

В Германия също се налага карантина на учители и ученици при установен случай на COVID-19. Различните провинции на страната имат различни правила за изолацията. В Берлин например контактните лица се изолират у дома, но в рамките на седмица им се правят тестове (безплатни) и тези, при които те са негативни, се връщат в клас.

 

В Нидерландия пък на карантина (10 дни) се подлагат не само учениците, но и всички членове на техните домакинства.

Tags:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби