Детенце жестоко счупи ръката си в дупка на улица! Общината ще плаща

loading...

 

 

Община Велики Преслав дължи 6 000 лв. обезщетение на 7-годишно момченце, което си потрошило лявата в ръка в дупка на улицата. Инцидентът е още от лятото на 2018-та, когато детето било петгодишно, но кметството е обжалвало и преди ден по казуса като втора инстанция се произнесъл в полза на детето и Окръжният съд в Шумен. Обезщетението се дължи с лихвите на детето, действащо чрез майка си, негов законен представител.

 

Скъпата дупка с дълбочина поне 20 см. била на ул."Добруджа", която е осеяна с множество неравности, изкопани от ВиК. В една такава яма на метър разстояние от бащиния гараж паднал и малкият М.Н. на 2 юли 2018 г. Установена била фрактура на лакътна и лъчева кост на лявата ръка, детето над 30 дни било с гипс, а после трудно движело ръката в китката.

Претенциите на общината били, че родителите на момчето имали съвина, защото не го наблюдавали докато играе, освен това искът бил завишен.

 

Магистрати обаче потвърждават отговорността на общината за инцидента. Улицата е част от общинската пътна мрежа, като увреждането на детето е пряка последица от стъпването му в съществуващата дълго време преди това немаркирана и необезопасена дупка на пътното платно, пише в решението.

 

Съдът приема, че след като собственик на пътното платно е Община Велики Преслав тя има задължение по Закона за пътищата да поддържа пътната мрежа, така че движението по нея да е безопасно. Констатирано е бездействието на служители, които не са отстранили съществуващата дупка и не са я сигнализирали.

 

Решението може да се обжалва и пред Върховен касационен съд.

 

Снимката е илюстративна

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби