Здравният министър иска затворени нощни барове и градини. Даже и след 21-ви

loading...

 

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че е рано да се говори за разхлабване на мерките. Решението предстои да бъде взето.

 

"Четвъртък –петък ще направим последен анализ и предстои да бъде взето решение дали да бъдат разхлабвани мерки, ако изобщо бъдат. Като министър на здравеопазването аз ще настоявам мерките да останат такива, каквито са до момента, тъй като всеки един човешки живот за мен е важен", посочи той.

Министърът смята обаче, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворените, като предстои да се вземе решение за ресторантите и големи магазини.

 

За градините и училищата настоява, че на 21-декември е рано да бъдат отворени, защото предстоят празници и за това ще се мисли едва след Нова година.

 

"Настоявам всичко да бъде сигурно за българските граждани, защото, ако продължим да плащаме цената от по 150 загубили живота си българи, това не е добре", аргументира се той.

 

Министър Ангелов обяви още днес, че следващата седмица се очаква бързите антигенни тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете.

 

Така далите положителен антигенен тест и клинична картина ще бъдат в хипотеза на позитивен пациент с доказан COVID, който ще бъде под карантина 14 дни, а неговите контактни на първа линия в изолация за 10 дни.

 

За целта 1 200 000 антигенни теста ще бъдат изпратени до всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ-а.

 

Личните лекари също ще могат да насочват към антигенни тестове, а и да ги правят, допълни здравният министър.

 

Пред медиите той посочи, че би искал да е първия ваксинирал се.

 

"С този акт искам да покажа, че ваксината е безвредна, безопасна, така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят е надеждна и ще ни спаси от пандемията", каза проф. Ангелов.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби