Ще забавят ли матурите приема в университетите?

loading...

 

 

 

"Не може да преустановим учебния процес за много дълго време. Ще прехвърлим загуби на бъдещето, ако затворим всичко. Имаме едно от най-ефективните електронни обучения в Европа, но то не може да е толкова ефикасно, колкото присъственото. Същевременно то увеличава различията", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му не може да се твърди, че училищата, а още по-малко детските градини са основен фактор за болестта. Научни международни изследвания, т.нар. метаанализи, включително и наблюдения на министерството показват, че много по-малък брой заразени учители, в това число и починали има в детските градини спрямо училищата, предава 24 часа.

Някои изпити и практики за учениците от 5-и до 12-и клас вероятно ще бъдат разрешени, ако ситуацията с болестта позволи. До 11 януари те ще са в електронна среда, а след това - с маски на училище.
За по-малките ученици това не се изисква, тъй като никой не може категорично да каже дали децата от 1 до 4 клас да са с маски, дори и СЗО. Карантинирането на класа става при един положителен тест.

Засега не се предвижда да бъде отменено националното външно обучение в 10-и клас, тъй като по думите на Вълчев то е възможност да бъде оценено електронното обучение.

В момента 3% - 18 000 души, не учат. 32 000 устройства са раздадени на ученици, като министерството на образованието продължава да купува електронни устройства.

Създадени са 866 000 електронни профила - на всеки ученик и учител, изградена е облачна структура, в която са всички профили.
Учебната година едва ли ще бъде удължена. Засега това е сигурно само за учениците от 1-и до 6-и клас - удължена е с 2 седмици. Има и някои училища с концентрация на малцинствени групи, които в момента се занимават с проектни дейности и ще компенсират през юни. Иначе няма да има грипни ваканции и екскурзии и от времето за тях също ще може да се спести.

Матурите също няма да бъдат отложени, тъй като "ще могат да бъдат организирани изпити, които са достатъчно безопасни". Според Вълчев завършването ще бъде навреме и това няма да попречи за кандидатстването в университети нито у нас, нито в чужбина.

Практиките също не могат да бъдат отложени, но може да бъдат реорганизирани.

Температурите са високи през лятото, затова нашата образователна система е пригодена към зимните месеци, обясни Вълчев. Според него към момента обучението е не по-малко, отколкото предходните години.
РЗИ ще организират ваксинирането на учителите. Добрата новина е, че те ще бъдат втора група ваксинирани.

Засега 20% от тях категорично ще се ваксинират, под 15% - категорично няма, останалите - изчакват.

"Категорично ще се ваксинирам, вярвам на науката и медицината", каза в ефира министърът.

Според него няма да има нулева година за училищата, тъй като няма да е добро за учениците. Обучението в електронна среда все пак е обучение, дори да има пропуски. Вълчев обясни, че и той открива свои пропуски по география днес, когато чете различни неща на телефона си.

И все пак министърът препоръча на родителите да ограничат взаимодействието на децата в предучилищна възраст с електронни устройства, тъй като научните изследвания показват, че те пречат на развитието им.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби