Внимание! Никога не допускайте тези грешки при готвенето на месо

loading...

Прибрали сте се от работа и с желание сте се заели с приготвянето на вечерята. Избрали сте най-хубавото парче пилешко или свинско от магазина, сготвили сте го и сте убедени, че е невероятно вкусно.

Но когато отхапете първата хапка, ви очаква неприятна изненада... Месото няма вкус, жилаво е, сухо е или не се е досготвило.

Какво се объркало с приготвянето на месото? Дали е пресолено, сухо, с неправилен сос - това са класически пропуски, които са поправими с опита.

Вижте кой са най-честите грешни при готвене на месо:

Грешка 1: Прекалено много бързате

Важно е, когато започнем да готвим месо, то да бъде със стайна температура. Отделете време, ако ще използвате замразен продукт, той да достигне плавно до желаната температура. Също така е важно внимателно да избършете месото с хартиена кърпа, за да получите суха повърхност преди готвене. Ако ще мариновате месото, отделете достатъчно време и за този етап. Нужно е известно време, за да поеме вкусовете и да се увеличи ефекта от маринатата. 30 минути са минимум, но е за предпочитане по-дълго, ако имате възможност.

Грешка 2: Неправилен избор и количество на подправки

Подправянето обикновено е въпрос на вкус, но основно правило в съвременната хранителна култура е, че колкото по-високо е качеството на месото, толкова по-малко подправки се използват в готвенето. Не забравяйте, че солта и черният пипер се слагат задължително накрая.

Грешка 3: Масло или олио?

Краткият отговор на този въпрос е: и двете. Започнете да запичате месото в малко олио и след това добавете малко масло в края на готвенето на вкус. Олиото може да издържи на много по-високи температури от маслото и не изгаря толкова лесно в тигана.

Грешка 4: Слагате твърде много месо в тигана

Не се заблуждавайте, че става по-бързо само защото слагате възможно най-много продукти в тигана. По този начин рискувате резултатът да бъде лош. Основното правило е, че трябва да има достатъчно място в тигана, така че месото да не се смачква и да добие равномерен загар.

Грешка 5: Грешка при избора на техника на готвене

Коя техника на готвене е най-подходяща зависи от това от кое животно идва месото. За барбекю и скара се използват главно филета от крехкото месо от средата или гърба на животното. За супи и чорби - предно месо с по-здрава съединителна тъкан, което изисква по-дълго време за готвене. Печене в фурната е подходящо за по-големи парчета месо от задни части, а също и предно месо, което е добре да се готви на ниска температура и дълго време.

Източник: Една.бг

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби