Родители и омбудсман настояват: По-малко материал за матурите!

loading...

 

 

Препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която се настоява материалът по български език и литература и по математика в 7-ми клас и този за матурите да бъде редуциран, е изпратил омбудсманът Диана Ковачева.

Повод са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.

На 10 декември м. г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала в изпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква яснота, което допълнително внася напрежение сред децата и родителите им.

В препоръката се посочва, че от 95 дни през изминалата учебна година, учениците от 6-и клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 година присъственото обучение на учениците от 7-и клас от началото на учебната година до март е едва 33 дни. Подобна е ситуацията и със зрелостниците.

В препоръката си Ковачева отново настоява и за отмяна на изпитите за 4-и и 10-и клас и през тази учебна година, съобщи Труд. Искането също е продиктувано от жалби и подписки от ученици, родители и граждански организации. Те се аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания и умения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и няма как да компенсират пропуснатото учебно съдържание.

Обръщат внимание, че и към момента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби