От днес в ресторант и на закрито. От петък и в мола, но: Персоналът бяга!

loading...

 

 

Поредно отваряне след поредното затваряне - от началото на седмицата ресторантите и заведенията ще могат да приемат клиенти и в закритите части при 50% от капацитет.

Ресторантьори и магазинери обаче настояват, че третата вълна на коронавируса им е струвала доста солено.

 

"За нас е важно да съхраним професията - сервитьор, барман, готвач, хостеса, защото всяко едно затваряне на нас ни струва страшно много, заради това че губим кадри, ценни кадри и разрушаваме професията", коментира Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

 

След поредното отваряне обаче има нов проблем - няма персонал, тъй като секторът се превърна в един от най-несигурните.

 

"Всяко едно нещо, което се затваря и разчита на помощи, води до ленивост и сънливост в бизнеса", настоява Петров пред Bulgaria ON AIR.

 

"Днес очакваме клиенти може би след обяд. Възможностите да работим вече са предоставени, само не знаем за колко време пак, което е пагубно за този бизнес. Времето на отваряне и затваряне показва, че не трябва да се презареждаме с продукти", посочи Марко Марков, собственик на ресторант в Хасково.

 

По думите му преди затварянето в ресторанта му са работили четирима сервитьори и шестима готвачи. Днес обаче отваря с двама сервитьори и трима готвачи.

 

А причината отчасти е, че персоналът се ориентира към други професии, за да може да се изхранва.

 

Недостиг на персонал се оказва, че има не само в заведенията, но и в търговските обекти в моловете, които ще отворят на 16 април.

 

А при евентуално ново затваряне от Българската ритейл асоциация (БРА) са готови и на по-крайни действия.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби