Триковете на КАТ с талоните вбесиха омбудсмана: Спазвайте закона!

loading...

 

 

Недопустимо е след заплащане на конкретната глоба синият шофьорски талон да бъде задържан от КАТ заради стари глоби на водача. Това гласи становище на омбудсмана Диана Ковачева по повод новите трикове на КАТ, с които те подминават становището на Конституционния съд.

 

Както вече ви съобщихме, катаджиите са измислили нова схема, за да събират неиздължени глоби. Методът им включва съставяне на акт за нарушение на чл. 190, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според който всяка глоба трябва да се плаща в едномесечен срок. Следва наказателно постановление с глоба от 20 лв., но освен тази сума, шофьорът трябва да плати и старите си задължения, за да му върнат талона.

Ковачева посочва чл. 157, ал. 6 от ЗДвП, съгласно който се отнема контролния талон. Той трябва да се връща на водача незабавно след доброволното заплащане на конкретната глоба, за която е отнет.

 

"Задържането на контролния талон извън хипотезата на чл. 157, ал. 6 от ЗДвП е без правно основание и гражданите могат да изискат връщането на талона по административен ред, а при отказ - и по съдебен ред. Допълнително биха могли да търсят и обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди при продължително задържане на талона без основание", категорична е Ковачева, която призовава "Пътна полиция“ да спазва буквата на закона.

Tags:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби