Искри между ГЕРБ и президента, но спечелилите вота: Взимаме мандата!

loading...

 

 

"Като първа политическа група, приемаме мандата и правим опит да съставим правителство. Идните дни ще стане ясен състава и ще сме в процес на преговори - ще преценим дали шанс да съставим кабинет или не. Нужни са ни бързи решения за пандемията, за възстановяването на икономиката.

 

Обърнахме внимание на езика, който се вихри в парламента. Такъв език е недопустим, ние ще търсим възможности за съгласие, всичко е въпрос на разговори. Ще вземем мандата и до дни ще обявим състава на МС", настоя след преговорите при президента Даниел Митов – номиниран от ГЕРБ за бъдещ премиер.

 

"Съзнавайки, че ние държим знак на всички, които са ни подкрепили, ще преценим дали да го внасяме в НС, или не, но България има нуждата от работещо правителство. Дори и да сме в опозиция - нужен е работещ кабинет", настоя на свой ред вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

 

"Твърдо не на праветелство на ГЕРБ, добре, а след това?", попита той и посочи, че са готови да дадат един или два гласа подкрепа в името на това да има работещо правителство, което е на друга парламентарна сила.

 

"В състояние сме да дадем знакова подкрепа, за да има стабилно правителство, но първо трябва да видим предложение за правителство, състав и анонси какво възнамерява да прави това правителство. Не желаем да губим излишно време, нужно ни е по-скоро работещо правителство. Ще изчакаме ден-два и ще видим", заключи Дончев.

По рано днес прехвърчаха искри на консултацията между коалиция ГЕРБ-СДС и президента Румен Радев.

"Необходими са оперативни и отговорни действия по съставяне на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо и отговорно", каза Радев в началните си думи към представителите на ГЕРБ – Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев.

 

"Усложнената среда за сигурността, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост на в срок, изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, а премиерът е в отпуск. Но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на Конституцията, докато премиерът и министрите не предадат ключовете на следващото правителство", каза държавният глава, намеквайки за очевидната липса на премиера в оставка Бойко Борисов.

 

"Готови сме със състав за Министерски съвет, който съгласно процедурата и след проведените консултации, очакваме първо на нас да връчите мандат, като партията победител. Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент", каза Десислава Атанасова в отговор.

 

"Да, правилно отбелязвате, още не е отминала здравната пандемия. Предстоят икономически и здравни предизвикателства. И ние, осъзнавайки отговорността, която носим, още непосредствено след изборите уведомихме обществото, че сме готови да излъчим състав", каза Атанасова.

 

Тя допълни, че ГЕРБ са готови на всички конфигурации – да бъдат в опозиция, в управлението, както и за служебен кабинет и предсрочни избори.

 

"Били сме в подобна ситуация, не ни е страх – нито от проверки и ревизии, нито от служебен кабинет", допълни Атанасова.

 

Тя добави колко е важно да се търси баланс в отношенията, за да се намерят правилните решения за България.

 

В отговор Радев каза, че няма как да бъде архитект на бъдещи коалиции, но институцията предоставя форма за диалог.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби