Единственият човек, заснел убийството на Кенеди, взе $16 милиона

loading...

 

 

Кенеди е един от най-обичаните и подкрепяни американски президенти. Много надежди са вложени в най-младия държавен глава в американската история. На 22 ноември 1963 г. в 12:30 ч. местно време бе извършено най-шокиращото убийство в историята на страната на неограничените възможности, а Далас дълго след това бе наричан "Град на омразата". Джон Фицджералд Кенеди е само на 46 години, когато е застрелян. И до днес отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.

 

Затова кадрите от покушението му имат огромно влияние върху културното наследство на страната десетилетия наред.

 

Въпреки разследването на комисията Уорън по случая (1963-1964), в общественото съзнание зад Океана все още има много съмнения относно причините за атентата и извършителят му - Лий Харви Осуалд. Самият Осуалд е застрелян публично два дни по-късно от Джак Руби, притежател на нощен клуб в Далас, който впоследствие умира в затвора.

 

Това, което е ясно обаче е, че имаме на разположение единственото видео на покушението, благодарение на Ебрахам Запрудър и неговата камера.

Запрудър взима камерата си за да заснеме президента, на когото е поддържник. В момента на покушението той снима от улица Елм. Изстрелите, които покосяват Кенеди в лимузината му, са заснети за 26.6 секунди в 486 кадъра.

 

Ебрахам се съгласява да даде копие на ФБР, ако филмът се ползва единствено за разследването. Запрудър запазва оригинала и едно копие, и дава две копия на агент Сорълс.

 

Не след дълго с него се свързва редакторът на списание Life Ричард Стоули, който го убеждава да продаде правата на филма срещу 150,000 долара (в днешни пари това са около 1.125 милиона).

 

Запрудър е направил страхотна сделка, но съвестта му се обажда. Първоначалната му идея материалът да не се ползва за комерсиална цел вече е продадена. Гузен успява да убеди списанието да изрежат кадър 313 с фаталния изстрел, който пронизва главата на Кенеди.

 

Целият филм за първи път е показан през 1969 година по време на процеса срещу Клей Шоу във връзка с покушението. За първи път е излъчен по телевизията във вечерното шоу "Underground News" през 1970 година.

 

Въпреки, че от убийството на президента са минали 12 години, раната е още прясна и обществото е шокирано, възмутените наследници на Запрудър съдят собствениците на Life - писание Time и отново се сдобиват с правата на филма срещу символичната сума от един долар.

 

През 1999 година семейството продавава кадрите на американския национален архив за съхранение срещу 16 милиона долара.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби