Център за ваксинация изхвърли над 40 000 дози ваксина. Защо?

loading...

 

 

Центърът за ваксинации в Хамбург изхвърли над 40 000 дози коронавирусна ваксина в кошчето. Предвид бавната кампания за ваксинация в Германия, новината изглежда особено горчива. По-внимателният поглед върху ситуацията разкрива, че не центърът за ваксинация е виновен, а объркващата правна ситуация.

 

Според доклад на Norddeutscher Rundfunk (NDR), повече от 40 000 дози от ваксината са били изхвърлени в център за ваксинация в Хамбург. Смята се, че за това фиаско е виновна неясната правна ситуация: всяка банка с ваксина идва с прекомерно количество, което лекарите нямат право да използват.

 

В случай на Astrazenca, всяка единадесета доза се изхвърля, а с ваксината Biontech - всяка седма доза. Ако се използва, това би надвишило броя единици ваксина на ампула, одобрено от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

 

Много лекари не знаят как да се справят с допълнителната и неодобрена доза. Опасяват се, че ще носят отговорност за всякакви щети, причинени от ваксината.

 

Яна Хусеман, председател на Хамбургската асоциация на общопрактикуващите лекари, изисква ясни съвети, пише focus.de. Предвид широко разпространения недостиг на ваксини е „безотговорно да не се използва всичко, което е възможно в момента“.

 

„Ако семеен лекар иска да ваксинира, той може да го направи“, казва Дирк Хайнрих, медицински директор на Центъра за ваксинация в Хамбург. - Въпреки това, лекарят, който ваксинира, е отговорен за ваксината, която инжектира. Ще използваме цялата ваксина само след като тя бъде официално одобрена."

 

А дотогава... в кошчето.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби