Летният сезон стартира кошмарно, няма туристи

loading...

 

 

Сезонът по Северното Черноморие започна кошмарно с изключително малко туристи. Една от причините за това според бранша са закъснелите правила за влизане у нас, приети в последния работен ден преди Великден. На юг хотелиери предупреждават, че туризмът е пред колапс, а мерките не дават резултат.

 

"Мерките "60/40" и "80/20" изтичат сега на 31 май. Няма сигнали това да се удължи, въпреки че така словесно имаше някакви идеи за удължаване", каза Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

 

Според собственика на ресторант Филчо Ставрев след това те са в неизвестност и не знаят как ще издържат персонала си.

 

По думите на родни хотелиери мярка, която би помогнала за увеличаване на туристите от съседните страни, е държавата да поеме PCR тестовете им, като се дотират например с 35 евро на седалка чартърните полети. Засега месеците май и юни се очертават като тежки за родните хотелиери, които ще разчитат основно на българи и евентуално на румънци.

 

"Трябваше да се разработи системата с ваучерите, за да може да тръгнат хората да пътуват и да почиват. Такъв пример има в Япония. Говорили сме с правителството, давали сме им разни примери. Готовност имаше, но никой не пое", добави Ставрев.

 

На този етап румънците биха могли донякъде да компенсират липсата на германци, англичани и руснаци. Все още обаче сме в "червения списък" на северните ни съседи, въпреки намаляващата заболеваемост у нас през последните седмици.

 

В един от най-южните курорти - Лозенец, началото на май прилича на юли. Ресторантите, които са отворили, са пълни.

 

"Слях празниците и останах очарована, че абсолютно целият комплекс е пълен“, разказа Анелия Маринова.

 

Докато заведенията едва смогват да обслужват клиенти, хотелите стоят затворени. Така е и в Созопол - друг предпочитан от българите курорт на юг.

 

"За съжаление, очакванията ни не се оправдаха напълно. Имахме настаняване, но това бяха около 25% заетост, което не ни решава въпроса с разходите, които правим", обясни Петя Красногорска, управител на хотел.

 

Отворил само за седмица, този хотел отново затваря до края на май заради липсата на чужди туристи, съобщи БТВ.

 

"Във всички действия по отношение на туризма се работи хаотично и неадекватно. Очакваме лош сезон. Не може от днес за утре нещо да стане. Около 40-50% категорично няма да отворят“, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюз на собствениците - Слънчев бряг.

 

Христина Славова от Бургаска регионална туристическа камара добави, че е редно да се насочат държавни сили и частни организации към представянето на България като безопасна държава, защото в момента страната ни е една от малкото отворени в Европа.

 

От бранша смятат, че 15 юни е по-реалистична дата за старт на сезона.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби