Руското министерство на отбраната вцепени света: САЩ вече репетират ядрен удар!

loading...

Руското министерство на отбраната заяви днес, че американски бомбардировачи са репетирали ядрен удар срещу Русия от две различни посоки този месец. Според Москва самолетите са се доближили на 20 километра от руската граница, предаде Ройтерс.

Обвинението беше отправено в момент на засилено напрежение между Русия и САЩ заради Украйна. Американски служители изразяват тревога, че Русия може да нападне своята съседка, а Москва казва, че това не е вярно, като на свой ред обвинява САЩ, НАТО и Украйна в провокативно и безотговорно поведение, допълва БТА.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва е забелязала значително засилване на активността на американските стратегически бомбардировачи, които по думите му са извършили 30 полета близо до Русия този месец. Той каза, че това е 2,5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година.

Според него САЩ са извършили симулация на ядрен удар срещу Русия този месец.

"Министърът на отбраната подчерта, че при военните учения "Глоубъл тъндър" 10 американски стратегически бомбардировача са репетирали изстрелване на ядрени оръжия срещу Русия от източна и западна посока", заяви министерството, цитирайки Шойгу.

"Минималната близост до нашата държавна граница е била 20 километра", бе посочено в изявлението.

Според Шойгу руските сили за противовъздушна отбрана са засекли и проследили американските бомбардировачи и са предприели неуточнени мерки за избягване на инциденти.

Той направи изявлението по време на видеоконферентен разговор с китайския министър на отбраната Вей Фънхъ. Шойгу каза, че полетите на американски бомбардировачи близо до източните граници на Русия са били заплаха и за Китай.

"На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световен план", заяви Шойгу.

Министерството на отбраната каза, че Русия и Китай са се споразумели да засилят сътрудничеството между своите армии по отношение на стратегическите военни учения и съвместните патрули.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби