Делта вариантът взе черната си жътва, но сега страшния Омикрон е на прага на България!

loading...

Във Великобритания са открити два случая на новия вариант на коронавируса - Омикрон, съобщи  министърът на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

"Късно снощи ми се обадиха от британската Служба за здравна сигурност. Информираха ме, че са установили два случая на новия вариант Омикрон в Обединеното кралство, единия - в Челмсфорд, а другия - в Нотингам", уточни Джавид.

Според министъра двата случая са свързани с пътуване до Южна Африка, където бе регистриран новият вариант на коронавируса.

Двамата заразени и членовете на домакинствата им са били тествани повторно и им е казано да се самоизолират, докато им се правят нови тестове и се проследяват контактите им, посочи здравното министерство.

За вероятен първи случай на заразяване с новия тип коронавирус в Чехия съобщи и премиерът на страната Андрей Бабиш.

"Жената, която беше тествана за наличието на новия щам на коронавирус омикрон, е посетила Намибия и се завърна в Чехия през Южна Африка и ОАЕ. Чакаме резултатите от нейното изследване. Тя вече е изолирана, всичките й контакти се проверяват", допълни той.

Досега в Европа беше регистриран новият вариант на коронавируса в Белгия и Нидерландия.

Бързото разпространение на новия вариант сред младите хора в Южна Африка разтревожи здравните специалисти. Само за две седмици Омикрон преобърна ситуацията в страната и след период на ниско равнище на разпространение там започнаха да отчитат бърз ръст.

Световната здравна организация вече класифицира варианта на COVID-19, открит в Южна Африка, като "предизвикващ безпокойство "и го обозначи с гръцката буква "омикрон". В тази връзка Съединените щати и Европейският съюз ограничиха въздушен трафик с Южна Африка и някои съседни страни.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби