Детето повърна в четвъртък преди обед. Заразило се е в детска градина в София. Издъхна

loading...

В столично детско заведение има огнище на заболяването

Почина едно от заразените с менингит деца, потвърдиха за NOVA от Столичната община. То е издъхнало в болница в София. Късно снощи излезе информация за огнище на менингит в столична детска градина. 16 деца и двама възрастни са дали положителни проби.

Веднага беше организирано изследването на всички деца от останалите 10 групи в детска градина "Вълшебство". Техните братя и сестри също са тествани. Резултати се очакват до утре.  

„Детето повърна в четвъртък преди обед. В началото нямаше температура. После бързо започна покачване. Обадихме се на родителите и поискахме разрешение да му бъде дадено лекарство. Таткото дойде да го вземе. Изпълнихме всички предписания по протокол. Имаме информация, че детето е било връщано от лечебни заведения”, каза директорът на детската градина Гергана Петрова.

Тя уточни, че в детската градина има 307 деца, разпределени в 11 възрастови групи. „Първия ден проби бяха взети от децата в групата  на починалото. Изследвани са и братята и сестрите им. Вчера бяха изследвани и останалите деца от цялата градина”, поясни Петрова.

„Моето дете не се почувства  добре във вторник –  имаше температура, болки в корема, дрезгав глас и кашлица. Поисках от директорката документ, за да реагирам и да тръгна по болници. Сега детето ми е у дома и е на лечение с антибиотик. Знаем, че по-голямата част от децата са добре”, разказа една от майките на заразените деца. Тя сигнализира за лошо отношение в няколко болници в София.

„Поведението в Инфекциозна болница е ужасно. Държат се арогантно. Апелът ми към здравния министър е да има повече денонощни кабинети за спешна помощ. Разбрахме, че починалото дете първо е отишло в Педиатрията. След това са отишли в Инфекциозна болница. Охраната ги е върнала, защото няма спешен кабинет. Родителите тръгнали към „Пирогов”, но симптомите се развили много бързо”, каза жената.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби