Пълнолуние е! Как луната влияе на сънищата ни

loading...

Хората имат по-странни и невероятни сънища около и по време на пълнолуние, показва изследване.

Съдържанието на нашите сънища не се променя със сезоните или дните на седмицата, показва изследването. Но седмица и няколко дни около пълнолуние, те са по-странни и необикновени, смятат учените.

Резултатите са на базата на швейцарско проучване, проведено миналата година. Това изследване показва, че отнема повече време, за да заспим, спим в продължение на 20 минути или по-малко и по-тихо по време на пълнолуние. Производството на хормона на съня мелатонин също се променя. Според Уайзман, това може да промени нашите сънища.

Друго обяснение е, че сме еволюирали да бъдем чувствителни към лунните ритми. Според тази теория, лекият сън по време на пълнолуние би ни направил по-бдителни за хищници, които може да се възползват от лунната светлина и да излязат на лов. Нашите прадеди също са ловували при пълна луна. Резултатът от това е, че на хората продължава да им бъде трудно да не извършват дейности през светлите нощи. Макар че Уайзман не е убеден в обяснението за еволюцията, той признава, че луната влияе върху съня ни.

Ученият прави това странно заключение по време на изследване на сънищата на хора, които слушали звуци, докато спели. Половин милион души са участвали в това изследване чрез приложение за мобилни телефони, което възпроизвежда различни звуци, докато хората спят. Потребителят на приложението настройва аларма и ако сензорите за движение на телефона засекат, че човекът сънува нещо 40 минути преди алармата, възпроизвежда различни звуци. След задействането на алармата, хората е трябвало да запишат съня си.

Изследване на записите на 1000 души показва, че слушането на птичи песни или шумоленето на тревата води до сънища за зеленина и цветя. Писъкът на чайките провокират мисли за плажа и морето. Автомобилните клаксони предизвикват неспокоен сън.

"Открихме начин да осигурим на хората хубави сънища. Това може да бъде основа и за нов вид терапия, която да помогне на страдащите от определени психологически проблеми", казва Ричард Уайзман. 

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби