Комета блъска Марс през 2014 г.

loading...

Милиарди жители на планетата проследиха със свити сърца приближаването на астероида с наименование 2012 DA14, който пресече орбитата на нашата планета в нощта на 15 февруари.

Вниманието на учените по цял свят беше приковано към тази 45 метрова скала, докато тя премина в изключителна близост до повърхността на Земята. Всички въздъхнаха с облекчение, когато космическото тяло ни подмина.

Сега друга планета от нашата Слънчева система е изправена пред опасността от космически катаклизъм. Според наблюденията на руски астрономи има голяма вероятност в края на 2014 година Марс да бъде изложен на опасност от сблъсък.

Кометата с име C/2013 A1 (Siding Spring) е открита от австралийски астрономи в началото на тази година. Наблюденията на експертите от обсерваторията Сайдинг Спринг дават основание на учените да предполагат, че тя ще мине в изключителна близост до червената планета.

Според изчисленията на австралийските астрономи на 19 октомври 2014 година въпросната комета ще премине на разстояние от приблизително 105 000 километра (0.0007 астрономически единици) от центъра на Марс.

Мнението на специалистите е, че не е изключена и възможността за сблъсък между астероида и планетата. Последиците от този сблъсък може да са катастрофални.

Причина за тези тревоги е ексцентричната ретроградна орбита на кометата. Под ретроградна учените разбират обратна на въртенето на планетите от Слънчевата система. Това, на практика ще увеличи скоростта на потенциалния сблъсък с планетата до невероятните 56 километра в секунда.

Предварителните наблюдения върху движението на кометата дават възможност да се изчисли големината й. Според астрономите ядрото на кометата е около 50 километра в диаметър. Енергията, която един потенциален сблъсък между тези две тела, ще се освоби се оценява на 20 милиарда мегатона. Кратер с диаметър 500 км. Ще се образува на мястото на сблъсъка.

Учените уточняват, че засега това са само предварителни прогнози на база на наблюдение на движението на кометата C/2013 A1. Дали ще има сблъсък между нея и Марс е още рано да се каже. Единственото, което се знае със сигурност е, че на 10 октомври следващата година тя ще се доближи до Марс./sanovnik.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби