България е НОМЕР 1... но в НАЙ-ЧЕРНАТА класация, ВИЖТЕ до къде се докарахме!

loading...

България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествените заболявания. Най-масовият убиец на онкологията, ракът на белия дроб, дневно отнема живота на 300 европейци. Средно за една година са регистрирани 3000 смъртни случая в следствие на болестта в България.Ракът на белите дробове се счита за най-големия убиец в Европа.Това каза д-р Жасмина Коева-Балабанова, цитирана от Дарик радио. Тя допълни, че според статистиката рака на белият дроб представлява 18% от мъжете и 4% за жените. Само 1 от 10 мъже преживяват до 5-ата година.

„Ракът на белия дроб е най-смъртоносното онкологично заболяване в целия свят. Той е главна причина за смърт при мъжете и нараства значително при жените. Повече хора умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на дебелото черво, гърдата и простатата взети заедно.

Според последните статистики България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания. Средно за една година в България се регистрират над 3 000 смъртни случаи от рак на белия дроб", каза експертът.
Д-р Коева посочва, че основния проблем остава ранното диагностициране.

„77% от случаите на рак на белия дроб са открити в 3 и 4 стадий, когато вече има метастази в други органи. България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия са страните, в които болните от рак живеят най-малко", уточни докторът.
Изследванията за рак на белите дробове не се поема от Здравната каса, поясни онколога д-р Константа Тимчева. По този начин според нея се губи контролът по използването на скъпи лекарствени продукти.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби