Социализъм

 | 

 

 

Едно време за всички имаше работа. Имахме развита промишленост, заводи, фабрики работеха под пълна пара. Там имаше и колективен дух. Не като днес човек за човека да е вълк. Работниците се уважаваха, работехме здраво, а държавата полагаше и социални грижи за нас. Имахме столова, където можехме да се храним за жълти стотинки – първо, второ и трето, имаше лекарски кабинет, курортът през лятото беше осигурен за всички и т. н., пише socbg.com.

 | 

 

 

По времето на социализма хората имаха друга нагласа за живот. Нямаше го този ламтеж за богатство. Имаше уважение, спазваха се традициите, моралът бе ценност.

Ще разкажа случка от студентските ми години, когато се срещнах с големия човек проф. д-р к. т. н. Иван Младенов Тодоров от с. Митровци, тогава Михайловградски окръг.

 | 

 

 

Помните ли времето, когато чакахме по шест месеца за почивка на морето? Подготовката беше епична! Шест месеца предварително се търсеха връзки, за да си уредим карта.

 | 

 

 

През 50 години в България започва строежа на Голямата индустрия и Голямата химия, които замърсяват стотици хиляди хектара земеделска земя; злоупотребява се с азотни торове, с ДДТ, с пестициди и пр.

 | 

 

 

Помните ли как се свързвахме с други градове?

Когато ние бяхме търсените, получавахме покана за телефонен разговор. Пощальоните ги носеха, както и често вместо писма получавахме телеграми от телетип, залепени на лист хартия с канцеларско лепило.

Междуселищните разговори се осъществяваха чрез номератор и с поръчка.

Чакането в пощата, кабинките с номера и кънтящия глас на служителките – „Варна ли е? Колежке, свържи ме с Белослав… Да Белослав, хайде чакам…“

 | 

 

 

Какво си спомням от социализма?

От Олимпиадата в Мюнхен (1972) българите се връщаха с една торба медали, а сега се радваме на едно бронзче!

Тогава е създаден шедьовърът на нашето кино „Козият рог“ (1972 г.), ненадминат и досега и незнайно кога ще бъде надминат! Ако не знаете – в едно квартално кино в Мадрид този филм е гледан две години при препълнен салон!

 | 

 

 

Искам да задам няколко въпроса на всички онези, които ругаят и отричат социализма.

1. Защо уж много се чакаше за жилища, пък почти всички имаха собствени?

2. Защо уж се чакаше за телевизор и всякаква техника, пък всички имаха, а домовете ни бяха добре обзаведени?

3. Защо уж магазините бяха празни, пък хладилниците бяха пълни, а трапезата на хората – богата, и то с качествена и истинска храна? Даже ни задължаваха постоянно да ходим по банкети, организирани от заводи и предприятия.

 | 

 

 

Всеки, който желаеше да се сдобие с жилище след 70-те, трябваше да се записваше в списък и да чакаш с години

От началото на 60-те години, поради масовата миграция от селата към градовете, започва ударно строителство на панелни жилищни комплекси, пише retro.bg..Създадена е и стройна схема на планиране на нуждите на хората там: детска градина - на 3 до 5 хил. жители, училище - на 15-20 хил. жители, поликлиника и кино - на 40-50 хил. жители.

Categories:

 | 

 

 

Българите, които вярват, че при Живков е било по-добре, са двойно повече от отричащите това твърдение. Нашият автор Георги А. Ангелов си направи труда да сравни живота тогава и сега. Без емоция, само чиста статистика.

Categories:

 | 

 

Наскоро представител на един от съюзите на работодателите проплака за липсата на квалифицирани работници. Те, кадърните хора, напуснаха страната, а измежду оредяващата работна сила няма обучени и можещи.

Лошото е, че и да искат, младите не могат да получат нужния опит.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби