ваксини

 | 

 

 

Центърът за ваксинации в Хамбург изхвърли над 40 000 дози коронавирусна ваксина в кошчето. Предвид бавната кампания за ваксинация в Германия, новината изглежда особено горчива. По-внимателният поглед върху ситуацията разкрива, че не центърът за ваксинация е виновен, а объркващата правна ситуация.

 

 | 

 

 

Русия има амбицията през есента на тази година вече да е ваксинирала по-голямата част от своето население. В момента там ползват основно ваксината "Спутник V". Но в Русия има още два препарата срещу Ковид-19. Ваксината "ЭпиВакКорона" бе регистрирана през октомври 2020, а от средата на март започва масовото ѝ приложение. Другата ваксина се казва "КовиВак" и бе регистрирана в края на февруари. В средата на март ще бъдат пуснати в оборот първите 120 000 дози от нея.

 | 

 

 

Правителството на ФРГ е подписало две предварителни споразумения с германските биотехнологични компании "Бионтек" и "Кюрвак" през лятото, за да си осигури 50 милиона дози от техните ваксини срещу COVID-19.

 

Сделките, които не са били обявени, когато са били сключени, са потенциален източник на полемика, тъй като правителствата в ЕС се споразумяха да не договарят сами споразумения за доставка на ваксини, съобщава Вести.

 | 

 

 

Български лекар - д-р Светлозар Сардовски, публикува на личния си профил във Facebook най-важната информация от справка (направена лично от него), за наличните 4 вида ваксини срещу COVID-19. Според карлдиолога тя е достатъчна за всеки да си избере подходящата.

 

Предлагаме ви я без редакторска намеса:

Закупената от нас и вече се прилага в Англия: BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer (транспортиране при -75° и след това може би да се съхранява от 2 до 8 в обикновен хладилник за 5 дни)

и

 | 

 

 

Коронавирукът надви страха на хората от ваксиниране срещу сезонния грип. Ваксините срещу грип се купуват като топъл хляб. Първата партида от 88 000 бройки, която бе пусната в аптеките, е почти изчерпана и препаратът трудно се намира. От здравното министерство заявиха, че страната ни ще разполага общо с 340 000 дози.

 | 

 

 

Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от COVID-19, като засили имунната система и намали риска от тежки симптоми, съобщи в. "Дейли мейл".

 

Според американски специалисти такива подсилващи ваксини трябва да бъдат направени на по-уязвимите хора, включително на работещите в болници и домове за възрастни.

 

Съществуват данни, че тази ваксина спира острите възпаления като сепсиса без риск от странични ефекти.

 

Categories:

 | 

 

 

 

Близо 85% от българите са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Това показва проучване на „Института по обща медицина“, „Поликлиника България“ и „Първа детска консултативна клиника“ за нагласите към задължителните ваксини у нас. Проучването за нагласите към ваксините е проведено сред 730 мъже и жени от София, Пловдив, Варна, Бургас и др., пише „Трафикнюз”.

 | 

 

Винаги е имало съдии, които са сияели със своите соломонови решения. Това каза по Нова тв отец Евгений Янакиев от Сливен, по повод решението на Административния съд в Сливен , че решението на Регионалната здравна инспекция в Сливен да спре от детска градина едно от децата на свещеника е пряка дискриминация, пише блиц.

Categories:

 | 

 

Само за 10% от хората над 65-годишна възраст ще има безплатни ваксини и те ще се поставят на най-нуждаещите се по преценка на лекаря, научи ТРГ.

Причината за забавянето на ваксините е, че в световен мащаб има недостиг на ваксини и договорите трябва да се подписват по-рано. У нас контрактите бяха парафирани през септември.

В края на следващата седмица идва първата партида ваксини за възрастните хора, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, по бТВ.

Categories:

 | 

 

Безплатните противогрипни ваксини, които Министерство на здравеопазването осигурява за крайно нуждаещите, няма да могат да бъдат доставени навреме. За скандала Lupa.bg научи от служители във ведомството на Кирил Ананиев, пише лупа.

Илачите трябвало да бъде по лекарските кабинети през октомври, но в последния момент фирмата доставчик „Санофи Пастьор” се е отказала, тъй като предлаганата й цена от 6 лева на брой не я устройвало.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби