матури

 | 

 

 

Матурата по английски език, за разлика от останалите матури, е доказателство за работата ти през целия гимназиален етап, подчерта Елена Илиева, която е учител по английски език в средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин" - Варна.

 

"По английски език няма теми, които да научиш. Трябва да си усвоил всички компоненти през годините", настоява тя.

 

За да се справят със задачите от частта Listening, зрелостниците трябва да умеят да извличат точната информация, която се изисква от тях.

 

Categories:

 | 

 

 

Учениците, поставени под карантина, няма да имат вписана в удостоверението за завършен клас оценка от Национално външно оценяване, а тези в 12 клас могат да се явят в следваща сесия. Допълнителни изпити няма да се провеждат, съобщават от Министерството на образованието и науката.

 

Изпитите от Национално външно оценяване и Държавните зрелостни изпити се провеждат само присъствено при осигуряване на едни и същи условия.

 

Categories:

 | 

 

 

Препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която се настоява материалът по български език и литература и по математика в 7-ми клас и този за матурите да бъде редуциран, е изпратил омбудсманът Диана Ковачева.

Повод са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.

Categories:

 | 

 

 

 

"Не може да преустановим учебния процес за много дълго време. Ще прехвърлим загуби на бъдещето, ако затворим всичко. Имаме едно от най-ефективните електронни обучения в Европа, но то не може да е толкова ефикасно, колкото присъственото. Същевременно то увеличава различията", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Categories:

 | 

 

 

От просветното министерство и IT специалисти обсъждат идеята учениците да провеждат матура от вкъщи. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн.

 

Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия.

Categories:

 | 

 

 

Абитуриетнката от Софийската математическа гимназия Десислава Илиева е изкарала 4 пълни шестици от матурите. Тя се е явила на БЕЛ, математика и по желание на химия и биология. Това обявиха от Министерството на образованието и науката при представянето на анализа от зрелостните изпити.

 

По 9 предмета средните резултати са по-високи, по 4 са по-ниски, а по един предмет почти повтарят миналогодишните.

 

Като понижението е средно с 1,5-2 точки, а повишението средно с 5,5 точки.

Categories:

 | 

 

 

Възмущение от избора на творба за преразказ на матурата в 7 клас, която се проведе в понеделник, изразиха вчера родители. Оказа се, че уж неизучаваният текст все пак е бил доста познат за част от седмокласниците, които учат по тетрадки на издателство "Просвета", пише "Дума".

 

А условието на изпита е именно децата да преразказват непознат текст.

 

Categories:

 | 

 

 

Езикова гимназия „Пловдив” не развали традицията да е сред училищата с най-висок успех в България, след като станаха ясни резултатите от матурите.

 

Директорът на училището Николай Радев се похвали с отличен успех на своите възпитаници, като средната оценка от матурите е 5:53, а пълните шестици 35.

 

Categories:

 | 

 

 

Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин пишат зрелостниците на матурата по Български език и литература.

 

Произведението е от учебния материал за 11-ви клас. Елин Пелин се пада за втора поредна година на матурата по Български език и литература. Миналата година зрелостниците писаха върху разказа "Косачи".

Categories:

 | 

 

 

На 1 и 3 юни тази година задължителните матури ще се проведат присъствено и ще започват с час по-късно - в 9.00. Това съобщи на брифинг в МС образователният министър Красимир Вълчев. Той подчерта, че зрелостниците ще могат без проблем да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето във връчването на дипломите ще бъде само 4 дни. То ще се състои на 26 юни.

 

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби